Το στίγμα της πολιτικής της έδωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ αποκαλύπτοντας ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου της στη θέση Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, μία μέρα πριν σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας έπλεξε το εγκώμιο της καγκελαρίου Μέρκελ για τον ρόλο της στην διατήρηση της Ευρωζώνης αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είναι η πηγή της έμπνευσή της. Μερίδα αναλυτών ερμηνεύουν τα σχόλια της ως μια προσπάθεια να δημιουργήσει γέφυρες και να προλάβει τις αντιδράσεις της Γερμανικής πλευράς ενόψει της διατήρησης (και πιθανότατα επαύξησης) της διευκολυντικής «πολιτικής Ντράγκι».
Η Λαγκάρντ θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο και απαντώντας στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της έγκρισης του διορισμού της, ανέφερε η ΕΚΤ διαθέτει τα μέσα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και πρέπει να είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί.
Σημειώνεται ότι επίκειται η επόμενη (προτελευταία υπό την προεδρία του Ντράγκι) συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα τόνωσης της νομισματικής πολιτικής. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές αναμένουν περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων ενώ αρκετοί αναμένουν και την επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Λαγκάρντ αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ σε μια περίοδο πρόκλησης για τους κεντρικούς τραπεζίτες, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον υποτονικό πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το τι άλλα «όπλα» διαθέτουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη δυσμενέστερη τροπή εξελίξεων.
Στις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο, η Λαγκάρντ αναγνώρισε το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί να κινηθεί. Είπε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει καθοδικούς κινδύνους, ο πληθωρισμός είναι υποτονικός και είναι “σαφές ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει ιδιαίτερα ευνοϊκή για το άμεσο μέλλον”.
“Ο ακριβής συνδυασμός των χρησιμοποιούμενων μέσων θα πρέπει να εξαρτάται από τη φύση των κραδασμών που επηρεάζουν τις προοπτικές τόσο του πληθωρισμού όσο και των χρηματοπιστωτικών αγορών”, έγραψε.
Η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρόλο που το επιτόκιο καταθέσεων της είναι ήδη στο ιστορικό ρεκόρ του -0,4%. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες από τη διατήρηση των αρνητικών επιπέδων για πολύ καιρό. “Ενώ δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ έχει φτάσει στο αποτελεσματικότερο κατώτατο όριο των επιτοκίων, είναι σαφές ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν επιπτώσεις για τον τραπεζικό τομέα και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα γενικότερα”, δήλωσε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι “Επομένως, είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε προσεκτικά το κατά πόσο ενδέχεται να προκύψουν δυσμενείς παρενέργειες στο μέλλον, από τα ισχύοντα χαμηλά επιτόκια.”
“Η ΕΚΤ διαθέτει ένα ευρύ σύνολο εργαλείων στη διάθεσή της και πρέπει να είναι έτοιμο για δράση”, δήλωσε ο Λαγκάρντ. Σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνονται και εργαλεία όπως το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στην Γερμανία και αρνητικά από τον προέδρο της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.