Σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας διαπίστωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι η μέχρι το τέλος του 2021 η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η επίπτωση της πανδημίας είναι πλέον μικρότερη, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ χαρακτήρισε προσωρινή την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, τοποθετώντας το outlook κάτω του στόχου μεσοπρόθεσμα.
«Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», σημείωσε η Λαγκάρντ.
Και πρόσθεσε ότι η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Οι νέες εκτιμήσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό
Στο 5% εκτιμάται η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, στο 4,6% (από 4,7%) το 2022 και 2,1% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
H EKT αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 2,2% (από 1,9%) το 2021, στο 1,7% (από 1,5%) το 2022 και 1,5% το 2023.
Μείωση του ρυθμού αγοράς των PEPP
Λίγο νωρίτερα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι «οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης (PEPP) από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται εκ νέου η ευελιξία του προγράμματος PEPP των 1.850 δισεκ. ευρώ το συνολικό ύψος του οποίου ενδέχεται να μην χρησιμοποιηθεί ή αντίθετα να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε χωρίς αλλαγές τα άλλα μέτρα που υλοποιεί, συγκεκριμένα το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τις μελλοντικές οδηγίες για την πιθανή μελλοντική τους εξέλιξη, τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης.
Διαβάστε ακόμα:
Παύλος Μυλωνάς: Προτεραιότητα της Εθνικής για το 2022 η στήριξη των επιχειρήσεων
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Aπέρριψε το αίτημα Ελλήνων υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού