Την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2024 και συνολική ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος, εξήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του τελευταίου νομισματικού διαλόγου πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι μετά την ανάπτυξη κατά 3,4% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ ήταν ασθενής το 2023, με το πραγματικό ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με την πρόεδρο Λαγκάρντ η ασθενής οικονoμική δραστηριότητα είναι ευρεία σε όλους τους τομείς, και εκτείνεται από τις κατασκευές και τη μεταποίηση έως τις υπηρεσίες. Ωστόσο, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, αναμένεται ανάκαμψη συνολικά στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστική η Κριστίν Λαγκάρντ, “σύμφωνα με την τελευταία προκαταρκτική εκτίμηση, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,8% τον Ιανουάριο του 2024 μετά από αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο του 2023. Η ανάκαμψη τον Δεκέμβριο ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά ήταν ασθενέστερη. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε περαιτέρω στο 5,7% τον Ιανουάριο λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας διαμορφώθηκε στο -6,3%. Ο βασικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων) μειώνεται σταδιακά, αλλά στον τομέα των υπηρεσιών υπάρχουν σημάδια επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων”.
25 χρόνια κυκλοφορίας του ευρώ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο βασικό θέμα του νομισματικού διαλόγου με τους ευρωβουλευτές της αρμόδιας επιτροπής, που δεν ήταν άλλο από τα 25 χρόνια κυκλοφορίας του κοινού νομίσματος, του ευρώ.
Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, “το ευρώ προσφέρει τρία βασικά οφέλη: απλότητα, σταθερότητα και κυριαρχία. Απλότητα γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν νόμισμα, διευκολύνοντας τη διαμονή, τα ταξίδια και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στη ευρεία υποστήριξη για το ευρώ, με το 79% των πολιτών της ζώνης του ευρώ να είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Σταθερότητα διότι, παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις και διαταραχές των τιμών, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν κατά μέσο όρο 2,1% από το 1999 και, το πιο σημαντικό, οι πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν σε γενικές γραμμές γύρω από τον στόχο της ΕΚΤ. Αυτό αποτελεί μαρτυρία της αξιοπιστίας της ΕΚΤ. Κυριαρχία γιατί το ευρώ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα. Χρησιμοποιείται σε διεθνείς συναλλαγές και ως εκ τούτου προστατεύει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις σε έναν όλο και πιο ταραγμένο κόσμο.”
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, τα πρώτα 25 χρόνια του ευρώ ήταν επιτυχημένα, αλλά η δουλειά δεν ολοκληρώθηκε. “Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν αποτελεί τελικό στάδιο – κάθε ευρωπαϊκή γενιά πρέπει να γράψει το δικό της κεφάλαιο της ιστορίας του ενιαίου νομίσματος. Καθώς αναδύεται ένα νέο γεωπολιτικό τοπίο, οι λόγοι για την ενίσχυση του κοινού μας νομίσματος είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Όπως έγραψε κάποτε ο Γκαίτε “Ό,τι δεν ξεκινάει σήμερα, δεν τελειώνει ποτέ αύριο”.
Διαβάστε ακόμη
Amor: «Μοσχοπουλήθηκε» και χαράζει νέα ρότα το luxury yacht (pics)
Τρεις «χρησμοί» για την Ελλάδα κρίνουν τα σχέδια για παροχές
HIG: Ένα βήμα πιο κοντά το mega logistics πάρκο στον Ασπρόπυργο (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ