Την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση που δεν μειωθεί σύντομα ο πληθωρισμός προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που αποφάσισε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία της Ευρωζώνης.
«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας (σ.σ για συγκράτηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%) για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Συνοψίζοντας, αυξήσαμε σήμερα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης και αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για παρατεταμένη περίοδο», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την ίδια, ο κύριος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ «μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο λόγω της επίμονης επιδείνωσης της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Οι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνουν τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό πάνω από τους στόχους μας, ο οποίος θα είναι υψηλότερος από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών».
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ οι πιο πρόσφατες προβλέψεις εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός (εκτός των τροφίμων και της ενέργειας) θα αγγίξει το 3,9% το 2022, το 3,4% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους Ενώ τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς μειώνονται, αυτά συνεχίζουν σταδιακά να τροφοδοτούνται με αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να ασκούν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό καθώς επανέρχεται σταδιακά η ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών που είχε επηρεαστεί από την πανδημία.
Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ
Στην μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ το βασικό επιτόκιο αυξάνεται κατά μονάδες βάσης και κατά το επιτόκιο που λαμβάνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ .
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός που άγγιξε το 9,1% στην Ευρωζώνη, με τα ποσοστά να ξεκινούν από το 6,5% στη Γαλλία και να αγγίζουν το 25,2% στην Εσθονία, η ΕΚΤ αποφάσισε να δράσει και να μειώσει για δεύτερη φορά τα επιτόκια δανεισμού, με το Διοικητικό Συμβούλιο να βρίσκεται μεταξύ της Σκύλλας του πληθωρισμού και της Χάρυβδης της ασθενικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης ή ακόμα και της βαθιάς ύφεσης, που επηρεάζεται έτι περαιτέρω από τον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα η ΕΚΤ κινείται ώστε να περιοριστεί η ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης δείχνει την πρόθεση της ΕΚΤ να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών αλλά και να διατηρήσει περιθώρια ελιγμών σε περίπτωση που οι συνθήκες μεταβληθούν τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.
Στα μέσα Ιουλίου, η ΕΚΤ τερμάτισε τη μακρά φάση των αρνητικών επιτοκίων και αύξησε τα βασικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ακολουθώντας ουσιαστικά την εντολή της για πληθωρισμό κοντά στο 2%, προσπαθώντας ωστόσο να μην επιβραδύνει την ανάπτυξη και το κόστος δανεισμού σε υπερχρεωμένα κράτη – μέλη, όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός μειώνει δραματικά τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και επιβαρύνει την επιχειρηματική παραγωγή, η ΕΚΤ ακολουθεί τις αποφάσεις των υπόλοιπων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι οποίες έχουν αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από την Φρανκφούρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Γερμανία, οικονομικά ινστιτούτα προειδοποιούν ότι λόγω του πληθωρισμού στο εγγύς μέλλον, περίπου το 60% των πολιτών θα αναγκαστεί να ξοδεύει ολόκληρο το εισόδημά του για να καλύψει το κόστος διαβίωσης, χωρίς να μπορεί να αποταμιεύσει ούτε και ένα ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Reuters: Έως το τέλος του 2022 η πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. για τα δάνεια του πρώτου μνημονίου
Goldman Sachs: Έρχονται και διακοπές λειτουργίας στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες
«Τσιμπημένες» οι τιμές των νέων iPhone – Ακριβότερες κατά τουλάχιστον 100 ευρώ