Σαφές μήνυμα προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί άμεσα μια συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, έστειλε από τη Φρανκφούρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Η πρόεδρος Λαγκάρντ, η οποία, αναρρώνει από την Covid-19, τα συμπτωματα της οποίας δυσκόλεψαν τη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι δεν ετέθη σε καμία περίπτωση το ζητημα της μείωσης των τριών βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε προβληματισμένη για τις αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής που θα κληθούν να λάβουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ώστε να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να μειωθεί ο πληθωρισμός.
ΕΚΤ προς κράτη – μέλη: Σταματήστε τα μέτρα στήριξης
«Οι κυβερνήσεις (σσ. των κρατών – μελών της Ευρωζώνης) θα πρέπει να συνεχίσουν να καταργούν τα μέτρα στήριξης. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ, οι οποίες θα υποστηριχθούν από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος NextGenerationEU (σ.σ το Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπης) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζοντας παράλληλα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Δεν συζητήσαμε για μειώσεις επιτοκίων
Σύμφωνα με την ίδια, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη, εξακολουθούν να είναι μεγάλοι και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη.
«Εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη. Μια ασθενέστερη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία ή περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, θα επιβαρύνει επίσης την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων αυξήσει τις δαπάνες περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο».
Όπως υπογράμμισε η προεδρος Λαγκάρντ, η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, και σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής που της δίνει η ευρωπαϊκή συνθήκη, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο.
Διαβάστε ακόμη:
Εθνική Τράπεζα: Τα χρονικά «παράθυρα» για την πώληση του 18% από το ΤΧΣ
JP Morgan: «Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες – Παραμένει αγοραστής, οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ