Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε το σχέδιο συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισηγήθηκαν Γερμανία και Γαλλία με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
«Οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι φιλόδοξες, στοχευμένες και ευπρόσδεκτες», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Les Echos.
«Ανοίγουν το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί κεφάλαια μακροπρόθεσμα και, πάνω απ ‘όλα, επιτρέπουν την παροχή σημαντικού ποσού άμεσης στήριξης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση» τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «Αυτό αποτελεί απόδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης και ευθύνης που ανέφερε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη εκτός εάν υπάρχει επίσης μεγαλύτερος συντονισμός της λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Σύμφωνα με την γαλλογερμανική πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλεί χρήματα από τις αγορές και θα τα δίνει – στο πλαίσιο του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου της Ε.Ε. – ως βοήθεια στα κράτη – μέλη που πλήττονται από την κρίση.
«Το σοκ είναι τεράστιο, άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας να ανακάμψουν το συντομότερο δυνατό, αποφεύγοντας μια κοινωνική κρίση» υποστήριξε στην συνέντευξή της.
Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε κάθε χώρα, ειδικά «εάν πρέπει να ενσωματώσουμε τη δυνατότητα ενός δεύτερου κύματος επιδημίας το φθινόπωρο. Αλλά ένα πράγμα φαίνεται πιθανό: αν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα, πιθανότατα δεν θα είναι τόσο κακό όσο το πρώτο από οικονομική άποψη, επειδή θα είμαστε σε θέση να επωφεληθούμε από την εμπειρία».