Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «προετοιμασμένη» για ενδεχόμενους εμπορικούς δασμούς από την κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο στόχος είναι να προβλέψουμε τις κινήσεις και να ανταποκριθούμε καταλλήλως», τόνισε η Λαγκάρντ, μιλώντας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν ανησυχεί υπερβολικά» για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στο εξωτερικό στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε η κα. Λαγκάρντ.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρώπη εάν ο πληθωρισμός αναζωπυρωθεί στις ΗΠΑ, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Εάν υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι σίγουρα ένα ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί θα είναι οι πρώτες και πρωταρχικές συνέπειες».
«Δεν ανησυχούμε υπερβολικά για την εξαγωγή του πληθωρισμού στην Ευρώπη».
«Θα υπάρξουν ενδιαφέροντα φαινόμενα που θα παρακολουθούμε. Η συναλλαγματική ισοτιμία, για παράδειγμα, θα έχει ενδιαφέρον και … μπορεί να έχει συνέπειες, αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει να δούμε τις ΗΠΑ να αναπτύσσονται, διότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν πάντα ένας ευνοϊκός παράγοντας για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.
Τραμπ: Η ΕΕ μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών». Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Άμεση ήταν η απάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις απειλές Τραμπ, με τις απόψεις ωστόσο να διίστανται. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ότι αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ, η ΕΕ θα απαντήσει «με ανάλογο τρόπο».
Από την άλλη πλευρά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος έναν εμπορικό πόλεμο ΕΕ – ΗΠΑ λέγοντας πως «πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα ενισχύσουμε τη διατλαντική μας σχέση, η οποία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ» πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οιοκονομικών, ο οποίος επεσήμανε πως η ΕΕ θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ΗΠΑ πριν προβεί σε αντίποινα. «Δεν θα ήθελα να μιλήσουμε για αντίποινα αν δεν υπάρχει ακόμη τίποτα για αντίποινα και ποιος ξέρει, ίσως έτσι όπως κατάλαβα τον χθεσινό πρόεδρο να υπάρχει και περιθώριο για συζητήσεις» τόνισε.
Διαβάστε ακόμη
ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για κατάρτιση και απασχόληση με 100% επιδότηση έως €13.416
Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής στην Ευρώπη με…αέρα Τραμπ (γράφημα)
Τι ισχύει για την ελευθερία έκφρασης των εργαζομένων – Η κρίση του δικαστηρίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα