search icon

Ευρώπη

Λαγκάρντ: Ευρώπη και ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν σε πόλεμο επιδοτήσεων (tweets)

H Πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ επικαλέστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη προσελκύει περισσότερα ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες - Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα επηρεαστεί από το πετρέλαιο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να προσφέρουν υπερβολικά οικονομικά προνόμια σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη.

«Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο επιδοτήσεων μεταξύ των οικονομιών μας, που δημιουργεί ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», είπε η Λαγκάρντ τη Δευτέρα σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε τη συλλογική μας βαρύτητα στο διεθνές εμπόριο για να αποθαρρύνουμε άλλους από αντιανταγωνιστικές πρακτικές, αυξάνοντας παράλληλα την ελεύθερη ροή ιδεών μεταξύ μας – ένα παιχνίδι θετικού αθροίσματος», τόνισε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δηλώσεις απηχούν τα σχόλια της Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, η οποία εκτιμά ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με τη διασφάλιση «ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών που παίζουν με τους κανόνες», ενώ ενεργούν «σθεναρά» όπου οι κανόνες παραβιάζονται για να δημιουργήσουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Ευρώπη και καινοτομία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Πρόεδρος της ΕΚΤ είπε: «Οι νέες επαναστατικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η ρομποτική βρίσκονται στα πρόθυρα του μετασχηματισμού των κοινωνιών μας. Μια μελέτη διαπιστώνει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της έχει τη δυνατότητα να προσθέσει σχεδόν 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία, περίπου το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

«Τα καλά νέα για την παγκόσμια αύξηση της παραγωγικότητας είναι ότι βλέπουμε αυτές τις νέες ιδέες να ανθίζουν σε μεγάλες οικονομίες, μια άμεση κληρονομιά από τους κοινούς δεσμούς που δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Και η Ευρώπη, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, είναι στην πραγματικότητα σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτές τις ιδέες», πρόσθεσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των δημοσιευμάτων, των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της έρευνας με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο – παρόλο που αποτελεί λιγότερο από το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού – και αυτή η καινοτόμος δραστηριότητα περιλαμβάνει βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση», τόνισε.

«Σύμφωνα με μια μελέτη, η Ευρώπη προσελκύει περισσότερα ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερους από 120.000 ενεργούς ρόλους τεχνητής νοημοσύνης. Η περιοχή μας διαθέτει επίσης πολλές καινοτόμες εταιρείες σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας. Οι κατασκευαστικές εταιρείες της Ευρώπης δραστηριοποιούνται συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε πρόκειται για την παραγωγή μηχανών φωτολιθογραφίας για προηγμένα τσιπ είτε για βιομηχανική ρομποτική. Στην πραγματικότητα, το μερίδιο της Ευρώπης στην αγορά τέτοιων ρομπότ είναι διπλάσιο από αυτό της Κίνας και τριάντα φορές μεγαλύτερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε καταλήγοντας την εισήγησή της για το συγκεκριμένο θέμα.

Διαβάστε ακόμη

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 – Πόσα έδωσε η Ελλάδα

Société Générale: Ξεχάστε τις περικοπές των επιτοκίων από τη Fed φέτος – Αγοράστε χαλκό και χρυσό, όχι πετρέλαιο (γραφήματα)

Οι κινεζικές business της Aramco – Νέο μεγάλο deal στον κλάδο των πετροχημικών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version