Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει και αναδύεται μια νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία, επισήμανε κατά την παρθενική της ομιλία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ., καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση.

Η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, μεταξύ άλλων, μέσω μεγαλύτερων δημόσιων επενδύσεων, προκειμένου να αντέξει την αδυναμία που επιδεικνύει απέναντι στις τρίτες οικονομίες, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η απάντηση έγκειται στη μετατροπή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη σε μια ανοιχτή στον κόσμο οικονομία που θα είναι και σίγουρη για τον εαυτό της – μια οικονομία που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της Ευρώπης ώστε να πετύχει υψηλότερα ποσοστά εγχώριας ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, επισήμανε στην ομιλία της η Λαγκάρντ.

Επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι η ΕΚΤ θα συμβάλει στη συνέχιση της «υποστήριξης της οικονομίας και της αντιμετώπισης μελλοντικών κινδύνων», παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις «παρενέργειες» της πολιτικής της σχετικά με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά πάντως, «δεν θα πρέπει να στηριχθούμε αποκλειστικά στη νομισματική πολιτική».

Όπως σχολιάζει ο Guardian, οι ανακοινώσεις Λαγκάρντ για τη νομισματική πολιτική έρχονται σε μια στιγμή που επικρατεί δυσαρέσκεια μεταξύ κρατών – μελών για τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια, παρά τη στασιμότητα που παρατηρείται στην ανάπτυξη τη ευρωζώνης.

Μάλιστα, κατά την  αρχή της ομιλίας της πρόσφερε κλάδο ελαίας στη Γερμανία, όπου βρίσκεται άλλωστε και η έδρα της ΕΚΤ (Φρανκφούρτη), καθώς άρχισε να μιλά στα γερμανικά, υποσχόμενη να μάθει τη γλώσσα αυτή καλύτερα…

Η Λαγκάρντ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερα στο νέο ευρωπαϊκό μείγμα, ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στη νομισματική πολιτική. Όπως σημείωσε στην ομιλία της: «Αν και οι επενδυτικές ανάγκες είναι φυσικά ειδικές για κάθε χώρα, υπάρχει το πεδίο για επενδύσεις για ένα κοινό μέλλον που θα είναι πιο παραγωγικό, πιο ψηφιακό και πιο “πράσινο”.

Οι δημόσιες επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση. Το μερίδιο των παραγωγικών δαπανών στις συνολικές πρωτογενείς δαπάνες – οι οποίες εκτός από τις υποδομές περιλαμβάνουν τον τομέα Ερευνας & Ανάπτυξης  και την εκπαίδευση – έχει επίσης μειωθεί σε όλες σχεδόν τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ από την κρίση και μετά. Και αναδύονται νέες επενδυτικές ανάγκες».

Όπως είπε οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχουν «αποδειχθεί πιο ανθεκτικές από το αναμενόμενο»  και ότι η αύξηση του εμπορίου που παρατηρείται τις δεκαετίες που αναπτύχθηκε η παγκοσμιοποίηση «δεν αποτελεί πλέον βεβαιότητα».

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη των ιδιωτικών επενδύσεων και επανέλαβε τις εκκλήσεις Ντράγκι για στενότερη νομισματική ένωση.

Σχολιάζοντας την πρώτη ομιλία Λαγκάρντ από το τιμόνι της ΕΚΤ,. οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι υποδεικνύει τη συνέχιση της πολιτικής που ακολούθησε ο Μάριο Ντράγκι – αν και με αναμένεται μια αναθεώρηση.


Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ ΕΔΩ