search icon

Ευρώπη

Λαγκάρντ: Δεν φταίει μόνο η Τέιλορ Σουίφτ για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Όροι όπως «Swiftflation» και «Swiftonomics» εμφανίστηκαν πέρυσι μετά την αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία, πτήσεις και εστιατόρια που σχετίζονται με τις εμφανίσεις της διάσημης σταρ - Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Έχει προχωρήσει πολύ η αποπληθωριστική πορεία στην ευρωζώνη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η περιοδεία υπό τον τίτλο «Eras» της Τέιλορ Σουίφτ δεν είναι η μόνη που διατηρεί τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε επίμονα υψηλός τον περασμένο μήνα στο μπλοκ των 20 χωρών, που συνέπεσε με το ευρωπαϊκό σκέλος της sold-out περιοδείας της Σουίφτ, δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε έναν καλλιτέχνη.

«Δεν είναι μόνο η Τέιλορ Σουίφτ ξέρετε», δήλωσε η Λαγκάρντ στη Sara Eisen του CNBC στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Έχουν έρθει και άλλοι». Η Λαγκάρντ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν η περιοδεία της Σουίφτ ενίσχυσε τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ένα από τα στοιχεία που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της sold-out περιοδείας της Swift έχει τεκμηριωθεί επαρκώς και έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν ξεμπερδέψει ακόμη με την άνοδο του πληθωρισμού.

Όροι όπως «Swiftflation» και «Swiftonomics» εμφανίστηκαν πέρυσι μετά την αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία, πτήσεις και εστιατόρια γύρω από τις εμφανίσεις της. Αναλυτές έχουν προτείνει ακόμη και ότι ο αντίκτυπος στις βασικές ενδείξεις του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών της της στο Λονδίνο θα μπορούσε να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να καθυστερήσει την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η αυξημένη καταναλωτική δαπάνη γύρω από άλλες μεγάλες μουσικές περιοδείες, όπως του Bruce Springsteen, της P!nk και του Sting, λέγεται επίσης ότι προσφέρει οικονομική ώθηση.

«Οι υπηρεσίες είναι το δύσκολο σημείο», σημείωσε η Λαγκάρντ. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σταθερός στο 4,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων επιδράσεων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε στο 2,9% από τον προηγούμενο μήνα, λίγο πάνω από το 2,8% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ο γενικός πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Λαγκάρντ μιλούσε στο ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπου συγκεντρώνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες για να συζητήσουν τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη έχει προχωρήσει πολύ όσον αφορά την αποπληθωριστική πορεία, αλλά σημείωσε ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός – Κερδίζει χρόνο για τα επιτόκια η ΕΚΤ

Επιστημονικός Σύλλογος εναντίον ΑΣΕΠ: Ο λόγος για τη διαμαρτυρία

Γερμανία: Πώς το ΦΠΑ άλλαξε τη διατροφή με λιγότερα συνοδευτικά στο μενού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version