Η Κροατία υποστηρίζει σθεναρά τη συνεργασία και στους τρεις πυλώνες της εσωτερικής ασφάλειας της “Διαδικασίας του Μπρντο”, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία των συνόρων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς (Davor Bozinovic), στη διάρκεια των εργασιών υπουργικής διάσκεψης χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.
Στόχος της “Διαδικασίας Μπρντο – Μπριούνι” που ξεκίνησαν από κοινού το 2013 η Κροατία και η Σλοβενία είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή και η προώθηση του πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Μποζίνοβιτς τόνισε ότι «η Κροατία γνώριζε πως με την ανάπτυξη και την ενίσχυση δομών ασφαλείας στις γειτονικές χώρες συνέβαλε στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κροατία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βοηθήσει και να υποστηρίξει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στην πορεία τους προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει να μοιράζεται την εμπειρία και τις γνώσεις της» πρόσθεσε.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina, ο κ. Μποζίνοβιτς τόνισε ότι «ήταν προς το συμφέρον της Κροατίας να καλύψει το κενό στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεταξύ της ΕΕ και αυτού του τμήματος της Ευρώπης».
«Το συμφέρον μας είναι να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτήν την περιοχή όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ πολλές προκλήσεις για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επομένως και για την Κροατία. Γι ‘αυτό το λόγο κάνουμε, ως έναν από τους πυλώνες της την πολιτική μας για την ασφάλεια, τις ισχυρές διπλωματικές προσπάθειες όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός αυτής», δήλωσε ο κ. Μποζίνοβιτς.
«Πρέπει να συνεργαστούμε στην κοινή αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης για την ασφάλεια της Ευρώπης. Σε κάθε στάδιο της μετανάστευσης, από τις “πηγές” προς τις χώρες διέλευσης, αναζητούμε συνεργάτες για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μέσω του διαλόγου. Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι οι άμεσοι γείτονές μας από όπου έρχονται οι μετανάστες και πρέπει να βρούμε λύσεις μαζί με αυτές τις χώρες, αλλά ως μέλη της ΕΕ οφείλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι η διοίκηση στις Βρυξέλλες δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το τμήμα της ηπείρου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.