Αναδάσωση με drones που διασκορπίζουν σπόρους σε απομακρυσμένες περιοχές που υπέστησαν καταστροφές από φωτιές πραγματοποιείται στην Κροατία, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που οι υποστηρικτές της έχουν στόχο να προωθήσουν διεθνώς.
Η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούργια, με τη διαφορά ότι οι σπόροι στην Κροατία διασκορπίζονται σε δοχεία μεγέθους μπάλας του γκολφ, δηλαδή μεγαλύτερα από εκείνα που χρησιμοποιούνται αλλού, και απελευθερώνουν συστατικά που δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να ριζώσει ένας σπόρος.
«Εκτός από ένα βελανίδι, βάζουμε επίσης άμμο, γρασίδι, άργιλο και ξερή κόκκινη πιπεριά», λέει ο Γκόραν Λάντισιτς, ένας από τους επικεφαλής της εταιρείας Magic Forest που εφαρμόζει το πρόγραμμα.
«Είναι σημαντικό να βάζουμε ξερή κόκκινη πιπεριά, επειδή έτσι τα άγρια ζώα, στην περίπτωση μιας βελανιδιάς οι αγριόχοιροι, δεν θα φάνε τους σπόρους».
Όπως λένε οι επικεφαλής του προγράμματος, οι δασικές φωτιές που εκδηλώνονται το καλοκαίρι στην Κροατία καίνε συχνά περιοχές, στις οποίες είναι δύσκολη η πρόσβαση πεζή και έτσι χρειάζονται εναέριες μέθοδοι. Αυτή την εβδομάδα η Magic Forest διασκόρπισε τις μπάλες με τους σπόρους στον δήμο της Προμίνα, στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Επιλέξαμε αυτή την καινοτόμο μέθοδο επειδή είχαμε πολλές φωτιές στην περιοχή μας, η τελευταία μεγάλη ήταν το 2009, και αυτό που φυτρώνει τώρα είναι μόνο χαμηλοί θάμνοι», λέει ο Τίχομιρ Μπουντάνκο, δήμαρχος της Προμίνα.
Το εγχείρημα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Ο Λάντισιτς δήλωσε πως στα τεστ τουλάχιστον το 40% των σπόρων που διασκορπίστηκαν κατάφεραν να ριζώσουν.
Ο Ιβάν Βιντάκοβιτς, ο οποίος ελέγχει τις πτήσεις των drones, δήλωσε πως σε οκτώ ώρες, με τη χρήση τεσσάρων ή πέντε drones, το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει περίπου 100 στρέμματα.
Η ιδέα είναι να γίνει αναδάσωση μιας περιοχής με δένδρα που ενδημούν σε αυτήν και ενώ στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί μόνον οι σπόροι διαφόρων τύπων βελανιδιάς, μπορεί να έχει αποτέλεσμα με σπόρο οποιουδήποτε δένδρου.
Η Magic Forest λέει πως έχει έρθει σε επαφή με εταίρους στην Ουκρανία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Αυστρία και την Καλιφόρνια, με προοπτική να αναπτύξει το προϊόν της εκεί την ερχόμενη χρονιά.
Οι καινοτόμοι Κροάτες έχουν επίσης στόχο να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυτευτούν τρία δισεκατομμύρια δένδρα επιπλέον μέχρι το 2030 για να καταπολεμηθούν η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας.
Διαβάστε ακόμη
Ρίγη ανησυχίας από την ένταση της ενεργειακής καταιγίδας μετά την εμπλοκή με τον Νord Stream
Φράγκου: Έσοδα $2,2 δισ από ναυλώσεις πλοίων της Navios Maritime Partners
Γερμανία: Αυτά είναι τα νέα ενδιαφέροντα της Άνγκελα Μέρκελ