Παραφράζοντας τη διάσημη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ ότι «η κυρία δεν γυρίζει» (The lady’s not for turning), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να εξηγήσει τη συμφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου της EKT για τον μετριασμό των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «The lady isn’t tapering».
Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ουσιαστικά ότι, παρά την μερική μείωση αγοράς PEPP δεν υφίσταται περιορισμός των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη αλλά απλώς επαναρύθμισή τους, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και στο γεγονός ότι οι αγορές παραμένουν νευρικές.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Φρανκφούρτη, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη είναι όλο και πιο εμφανής καθώς η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι καθώς το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχει εμβολιαστεί ξεπερνά το 70%, τα περιοριστικά μέτρα αίρονται διαρκώς με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα και οι εταιρείες να αυξάνουν την παραγωγή και τις επενδύσεις τους. Παρά ταύτα, όπως δήλωσε η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, η παγκόσμια εξάπλωση της μεταλλαγής Δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας, ενώ αναφορικά με το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται σε ολόκληρη την ΕΕ, η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι «η αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή {…} Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στις νέες μας προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς ανοδικά. Όμως, μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ κάτω από το 2%».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη ανέκαμψε κατά 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ποσοστό μεγαλύτερο από το ανεμισμένο και αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους. «Η ανάκαμψη βασίζεται στην επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη, καθώς ο εμβολιασμός είχε ως συνέπεια την επαναλειτουργία της οικονομίας. Με την άρση των περιορισμών ο τομέας των υπηρεσιών επωφελείται ιδιαίτερα από τους πολίτες που επιστρέφουν σε καταστήματα και εστιατόρια και από την ανάκαμψη στα ταξίδια και τον τουρισμό».
Σε κάθε περίπτωση, όπως προειδοποίησε η κυρία Λαγκάρντ, η εξάπλωση της μεταλλαγής Δέλτα δεν απαιτούσε μέχρι στιγμής να επιβληθούν νέα μέτρα περιορισμού, ωστόσο θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, σε περίπτωση που οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί υπό το πρίσμα των εξελίξεων της πανδημίας
«Η ανεργία μειώνεται. Και ο αριθμός των ατόμων στα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, (σ.σ που χρηματοδοτούνται από τους προϋπολογισμούς) μειώθηκε κατά περίπου 28 εκατομμύρια από πέρυσι. Η ανάκαμψη της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης ενισχύει περαιτέρω την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων. Παρά ταύτα,απομένει κάποιος δρόμος για να ξεπεραστεί η ζημιά στην οικονομία που προκλήθηκε από την πανδημία. Υπάρχουν ακόμη περισσότερα από 2 εκατομμύρια λιγότερα άτομα στην Ευρωζώνη που εργάζονται από ό, τι πριν από την πανδημία, ειδικά μεταξύ των νεότερων και των χαμηλότερων ειδικευμένων».
Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ , το πρόγραμμα NextGenerationEU της ΕΕ θα συμβάλλει στην εξασφάλιση ισχυρότερης και ομοιόμορφης ανάκαμψης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ (σ.σ ζήτημα που παρενοχλήσει και το αυριανό Eurogroup), ενώ θα επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των οικονομιών στηρίζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αναμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει σταθερά μεσοπρόθεσμα. Οι νέες μας προβλέψεις κάνουν λόγο για ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ( σ.σ στην Ευρωζώνη) σε 5% το 2021, 4,6% το 2022 και 2,1% το 2023» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, η προσωρινή άνοδος του πληθωρισμού, αντανακλά κυρίως μια ισχυρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του περασμένου έτους, την ανατροπή της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, την καθυστέρηση των θερινών εκπτώσεων στην ΕΕ και πιέσεις κόστους που προέρχονται από προσωρινές ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού.
Η κυρία Λαγκάρντ αναφερόμενη στις γενικές προβλέψεις αλλά και αποφάσεις της ΕΚΤ σημείωσε με νόημα ότι η συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε υπό το φως των προβλέψεών της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης και ότι αυτό που είδαν είναι μια σαφής βελτίωση της οικονομίας σε πολλά μέτωπα.
Ακρίβεια: Οι επικεφαλής των σούπερ μάρκετ θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις τιμές
Πόσο κοστίζει η βενζίνη στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα