search icon

Ευρώπη

Καμπανάκι Λαγκάρντ από Κύπρο: Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση (upd)

«Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ και προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος - Οι 3 παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού

(upd 13:27) Στην Κύπρο βρίσκεται η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας αποδεχθεί την πρόσκληση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Την κ. Λαγκάρντ υποδέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα ότι “η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση”, τονίζοντας ότι “θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη”

“Όσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια του πολέμου τόσο υψηλότερο πιθανώς θα είναι και το κόστος”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

“Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για να διασφαλίσει ότι οι αναγκαίες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, με τη σύμπραξη δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης”, πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους στην ανάπτυξη και έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και οι επίμονες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες “αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα”.

“Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο η νομισματική πολιτική μπορεί να διαχειριστεί αυτή την αβεβαιότητα είναι να δώσει έμφαση στις αρχές της ευχέρειας επιλογής, της σταδιακής αλλαγής και της ευελιξίας”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Πρώτον, ευχέρεια επιλογής σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε σειρά σεναρίων, και η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, αν τα εισερχόμενα δεδομένα υποστηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα επιδεινωθούν ακόμη και μετά τη λήξη των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού που διενεργούμε, θα ολοκληρώσουμε τις εν λόγω αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αν όμως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό μεταβληθούν και αν οι συνθήκες χρηματοδότησης πάψουν να είναι συμβατές με την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο μας του 2%, είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε το χρονοδιάγραμμα των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού ως προς το μέγεθος ή/και τη διάρκεια.

Δεύτερον, σταδιακή αλλαγή σημαίνει ότι θα κινούμαστε προσεκτικά και θα προσαρμόζουμε την πολιτική μας βάσει των σχολίων που λαμβάνουμε σχετικά με τις ενέργειές μας. Τυχόν προσαρμογές των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μετά τη λήξη των καθαρών αγορών μας στο πλαίσιο του προγράμματος APP και θα είναι σταδιακές.

Και τρίτον, η ευελιξία συνεπάγεται ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την ομοιόμορφη μετάδοση της πολιτικής μας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ”.

Οι 3 παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου αποτυπώνονται καλύτερα σε αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν «διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς», η οποία ωθεί τον πληθωρισμό προς τα πάνω και ταυτόχρονα περιορίζει την ανάπτυξη, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τρεις, είπε, είναι οι βασικοί παράγοντες που πιθανόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού.

Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, πράγματι, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 52% από την αρχή του έτους και οι τιμές του πετρελαίου κατά 64%.

Δεύτερον, οι πιέσεις στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν. Η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν σχεδόν το 30% των σιτηρών παγκοσμίως, ενώ η Λευκορωσία και η Ρωσία κατέχουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ποτάσας, βασικού συστατικού για την παραγωγή λιπασμάτων, πράγμα που μεγεθύνει τις ελλείψεις στην προσφορά.

Τρίτον, τα παγκόσμια φαινόμενα στενότητας στον τομέα της μεταποίησης είναι πιθανόν να επιμείνουν σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παλλαδίου, που είναι το βασικό στοιχείο για την παραγωγή καταλυτών, ενώ η Ουκρανία διαθέτει περίπου το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων του αερίου νέον, που είναι απολύτως απαραίτητο για την κατασκευή ημιαγωγών.

Διαβάστε ακόμα:

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί η Γερμανία για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκίνησε η δημιουργία του Μητρώου Επιμελητών για το πρόγραμμα

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»

Exit mobile version