search icon

Ευρώπη

Κόστα (Πορτογαλία): Πρέπει να εξετάσουμε εάν θέλουμε να παραμείνουμε 27 στην ΕΕ ή όχι

«Κανείς δεν έχει πλέον χρόνο να ακούει τους υπουργούς οικονομικών της Ολλανδίας όπως τους ακούσαμε το 2008, το 2009, το 2010 και ούτω καθεξής» ανέφερε ο Πορτογάλος πρωθυπουργό

Υπό αμφισβήτηση έθεσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τη στάση της Ολλανδίας στο Eurogroup ως προς την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της σκληρής γραμμής που ακολούθησε για την οικονομική στήριξη των χωρών που πλήττονται από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

«Πρέπει να γνωρίζουμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με 27 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 19 στην Ευρωζώνη ή αν υπάρχει κάποιος που θέλει να μείνει εκτός. Φυσικά, αναφέρομαι στην Ολλανδία», ανέφερε ο Κόστα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa μία ημέρα μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της κρίσης, λέγοντας ότι «ενήργησε στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων της». Η ευθύνη, δήλωσε, «στηρίζεται στο Συμβούλιο… και δεν υπάρχει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες».

Χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση ως την πιο καθοριστική στιγμή για την ΕΕ, ο Κόστα προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει αρκετή ορθολογική σκέψη για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε από κοινού, αν δεν υπάρξει θάρρος να αντισταθούμε στον λαϊκισμό και φοβόμαστε τις επόμενες εκλογές, τότε προκύπτει το ερώτημα εάν μπορούμε να έχουμε μια ευρωζώνη με 19 χώρες, ή αν πρέπει να έχουμε άλλες μορφές διάρθρωσης στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε δε ότι «θα ήθελα να πιστέψω ότι η Ευρώπη είναι μπορεί να υπάρξει με 27 κράτη και ότι η ευρωζώνη είναι δυνατή με 19 χώρες».

Οι δηλώσεις του Κοστα ήρθαν μια μέρα μετά την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ του πακέτου μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τον περασμένο μήνα, η Costa έσκαψε τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών Wopke Hoekstra, αφού ο τελευταίος ζήτησε από τις Βρυξέλλες να διερευνήσουν γιατί ορισμένες χώρες δεν είχαν αρκετό οικονομικό περιθώριο ελιγμών για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, η οποία διεκδίκησε χιλιάδες ευρωπαϊκές ζωές και έβαλε της ηπειρωτικής Ευρώπης.

«Κανείς δεν έχει πλέον χρόνο να ακούει τους υπουργούς οικονομικών της Ολλανδίας όπως τους ακούσαμε το 2008, το 2009, το 2010 και ούτω καθεξής» κατέληξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Exit mobile version