Η ελβετική οικονομία ευημερεί, ο τζίρος στον ξενοδοχειακό κλάδο ανέβηκε τέλος Ιουλίου πάνω από το επίπεδο του 2019. Ο κορωνοϊός δεν μονοπωλεί πλέον τα εξώφυλλα των εφημερίδων.
Σε σχέση με πολλές άλλες χώρες η Ελβετία έλαβε συγκριτικά λίγα περιοριστικά μέτρα και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των πιο επιτυχημένων χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποιο είναι το ελβετικό μοντέλο επιτυχίας;
Πήρε σχετικά ήπια μέτρα η Ελβετία, αλλά…
Σε κατάλογο κατάταξης το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δείχνει σε ποια χώρα ο ιός αντιμετωπίστηκε με τα πιο αποτελεσματικά μέτρα και με το μικρότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Για να καταλήξει το Bloomberg συνυπολόγισε εκτός από την επιδημιολογική εικόνα, ποσοστό εμβολιασμών, αριθμό των νεκρών ή την ποιότητα του υγειονομικού συστήματος, πόσοι πηγαίνουν και πάλι για ψώνια ή βγαίνουν για δουλειά, πόσοι περιορισμοί έχουν μπει στην κοινωνική και την οικονομική δραστηριότητα και πόσες πτήσεις γίνονται. Η μόνη χώρα που ξεπερνά την Ελβετία είναι η Νορβηγία. Η κυβέρνησή της ήταν την άνοιξη του 2020 η πρώτη που ψήφισε αυστηρά μέτρα εγκλεισμού και έκλεισε τα σύνορα, όπως έκαναν κι άλλες χώρες. «Η Νορβηγία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού» έγραφε με υπερηφάνεια η εφημερίδα «Vedrens Gans» ήδη από το φθινόπωρο του 2020. Αλλά μετά αυξήθηκαν και πάλι τα κρούσματα. Στην λίστα Bloomberg στις 28 Ιουλίου η Γερμανία έρχεται στην 12η θέση, 16 θέσεις καλύτερα από ότι τον Ιούνιο. Εκτός από τη Νορβηγία και την Ελβετία, σε καλή θέση βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Αυστρία.
«Η Ελβετία δεν τα κατάφερε άσχημα» βγάζει το συμπέρασμα μιλώντας στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ο Γιαν-Έγκμπερτ Στούμ, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών στο ελιτίστικο πανεπιστήμιο ΕΤΗ της Ζυρίχης. «Πήρε γενικά σχετικά ήπια μέτρα. Φέτος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν πρωταθλήτρια στα μέτρα χαλάρωσης στην Ευρώπη και δεν τιμωρήθηκε για την απόφασή της σε επίπεδο κρουσμάτων». Τι εννοεί ήπια μέτρα; Τα σχολεία αρχές του 2020 έκλεισαν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Τα ξενοδοχεία μπόρεσαν να ξανανοίξουν, όπως και οι πίστες σκι. Δεν επιβλήθηκαν υποχρεωτικά τεστ για ψώνια ή για εστιατόρια και δεν ελήφθησαν ποτέ μέτρα απαγόρευσης εξόδου. Ζητήματα που προκάλεσαν αγανάκτηση, όπως κανόνες που συνεχώς άλλαζαν αναλόγως της επιδημιολογικής εξέλιξης, δεν υπάρχουν. Λίγα μέτρα, λίγες αλλαγές, αν και στην Ελβετία υπάρχουν διαδηλώσεις πολέμιων των μέτρων.
Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle