Τον περασμένο χειμώνα είχαμε lockdown, περιορισμούς στις επαφές και υγειονομικά μέτρα και ο δείκτης θετικότητας στον κορωνοϊό ήταν στα ύψη. Ένα χρόνο μετά, το τέταρτο κύμα του ιού «χτυπάει» τις χώρες τη μία μετά την άλλη, παρότι πλέον διαθέτουμε εμβόλιο κατά του ιού.
Στη Γερμανία υπάρχουν 4 εμβόλια και τα 2/3 του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένα. Η επιδημιολογική κατάσταση όμως δεν υπόσχεται ένα χαλαρό φθινόπωρο και χειμώνα. «Αρχικά ίσως υπερεκτιμήθηκε ο βαθμός στον οποίο ένα ποσοστό εμβολιασμού κατά 70% μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού» παραδέχεται η Κριστίνε Φαλκ, πρόεδρος της Γερμανικής Επιδημιολογικής Εταιρείας. «Με τον τρόπο που διαβιούμε, ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά καταστήματα, πολυάνθρωπες εκδηλώσεις, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα κυρίως στους ανεμβολίαστους, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με υψηλό αριθμό κρουσμάτων».
Συμμαχία των λογικών
Για τον Χάγιο Ζεεμπ, από το Ινστιτούτο Ερευνών Πρόληψης και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς, η σημερινή εικόνα δεν τον αιφνιδιάζει. «Υπολογίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες το ποσοστό θετικότητας θα ανέβει στα 200, αλλά όχι πολύ πιο πάνω». Με την αύξηση αυτού του δείκτη αυξάνονται και οι πιέσεις κυρίως προς του ανεμβολίαστους. «Αλλά και αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα και σε εμβολιασμένους θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους ηλικιωμένους άνω των 70 και με υποκείμενα νοσήματα» πιστεύει η Φακ. Από αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα προέλθουν και οι ασθενείς των ΜΕΘ. Το ό,τι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, δεν αποτελεί επιχείρημα κατά των εμβολιασμών. «Ο πρωταρχικός στόχος ανάπτυξης εμβολίων δεν ήταν καταρχήν η ενεργοποίηση ανοσοαπόκρισης που θα προστάτευε από τη λοίμωξη, αλλά η προστασία από σοβαρές επιπλοκές» υποστηρίζει επιγραμματικά ο Χέντρικ Στρεκ, διευθυντής του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Βόννης. «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια απέτυχαν, επειδή νοσούν και οι εμβολιασμένοι».
Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού η Κριστίνα Φαλκ βασίζεται σε μια συμμαχία των λογικών. «Το 75% των εμβολιασμένων ενηλίκων, θα σκεφτούν ασφαλώς με ποιο τρόπο θα προστατευτούν καλύτερα, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη δύναμη αυτής της ομάδας». Δηλαδή παρά το εμβόλιο θα προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους με εκείνη του περασμένου φθινοπώρου, θα φορούν μάσκα και θα αερίζουν συχνά τους εσωτερικούς χώρους. Τα τεστ θα συνεχίσουν να είναι σημαντικά για να μειώσουν τη μετάδοση του ιού. «Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν τεστ αντιγόνου, πριν έρθουν σε επαφή με ομάδα πολλών ανθρώπων. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα απλό συνάχι, τα τεστ συμβάλουν στη μεγαλύτερη ασφάλεια». Και οι εμβολιασμοί; Εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουν ότι θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες. «Αν δεν γίνουν υποχρεωτικοί, δεν βλέπω άλματα» πιστεύει ο Χάγιο Ζεεμπ.
Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle