Η Καταλονία έχει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου, την ημέρα της τελικής ήττας των εξεγερμένων και την κατάληψη της πολιορκημένης Βαρκελώνης από τα στρατεύματα του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου Ε’το μακρινό 1714. Όμως από το 2010, και ιδίως τα τελευταία χρόνια, η εθνική γιορτή της Καταλωνίας, η λεγόμενη «Ντιάδα» (Diada) αποτελεί ορόσημο και καταλύτη για πολιτικές εξελίξεις υπέρ της ανεξαρτησίας της, που με αποκορύφωμα τα περσινά γεγονότα αναφορικά με το (απαγορευμένο από τη Μαδρίτη) δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, φέρουν σε ευθεία σύγκρουση την τοπική κοινωνία με τους ισπανικούς θεσμούς.
Και φέτος, όπως τονίζει η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, «το κίνημα της ανεξαρτησίας θα αναμετρήσει για μία φορά ακόμη τις δυνάμεις του στη σημερινή «Ντιάδα», η οποία χαρακτηρίζεται από την αξίωση των εθνικιστικών κομμάτων για απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων κι εξόριστων» Καταλανών πολιτικών ηγετών, που δικάζονται για τη διοργάνωση του «παράνομου» (για τη Μαδρίτη) δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Τον τόνο έδωσε από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της καταλανικής «Γκοβέρν» (κυβέρνησης) Κιμ Τόρα, με το καθιερωμένο μήνυμά του, στο οποίο σύμφωνα με την El Pais κατέφυγε στην ιστορική μνήμη των γεγονότων του 1713-14 προκειμένου να προβάλει ένα ανάλογο πολιτικό πλαίσιο στην παρούσα κοινωνικο-πολιτική κατάσταση που βιώνει η ‘διχασμένη’ από τα περσινά γεγονότα Καταλωνία.
«Πρέπει να αποφασίσουμε εάν απέναντι στις αδικίες, τις απειλές, τον φόβο, τη βία, τις φυλακές και την εξορία θα συμμορφωθούμε, ή θα αντισταθούμε και θα προχωρήσουμε», τόνισε ο Τόρα, καλώντας τους Καταλανούς να «κινητοποιηθούν» στην μάχη, που ο ίδιος θεωρεί «μία δημοκρατική κι ειρηνική μάχη για τα πολιτικά, κοινωνικά κι εθνικά δικαιώματα». Παραλλήλισε δε, την απόφαση αυτή με την απόφαση που έλαβε το 1713 η έκτακτη Junta General de Brazos de Catalunya (του συλλογικού πολιτικού οργάνου της Καταλωνίας) λίγο πριν την πολιορκία της Βαρκελώνης. «Πρέπει να αποφασίσουμε για την υποταγή, ή την αντίσταση στον Φίλιππο Ε’», ήταν το εμφατικό μήνυμα του Τόρα.
Ο ίδιος, μαζύ με τον πρόεδρο της Καταλανικής Βουλής Ρότζερ Τόρεντ, προέστησαν στη χθεσινοβραδινή παραδοσιακή πορεία-λαμπαδηφορία χιλιάδων ανθρώπων για τη μεταφορά της Φλόγας του Κανιγό, μίας παραδοσιακής θρησκευτικής γιορτής που σχετίζεται με τις φωτιές του Αη-Γιάννη, που όμως έχει προσλάβει σαφείς πολιτικές συμπαραδηλώσεις. Όπως δε σημειώνει ο αρθρογράφος της επίσης καταλανικής εφημερίδας El Periodico, η νυκτερινή τούτη, απόκοσμη, πορεία με τους δαυλούς, «αποτελεί μία εικόνα που θα πρέπει να καθαριστεί», καθώς «παραπέμπει σε εικόνες όπως ο ‘Φράνκενστάιν’ , η ‘Ωραία και το Τέρας’, για να μιλήσουμε μόνο για ταινίες και όχι για καθεστώτα αλήστου μνήμης», υπονοώντας εκείνες τις βραδινές λαμπαδηδρομίες του ναζιστικού καθεστώτος στη Νυρεμβέργη.
Στη σημερινή κεντρική εκδήλωση και πορεία στη Βαρκελώνη για τον εορτασμό της «Ντιάδα», που όπως παρατηρεί ο Μανουέλ Πασκουάου Λιάνιο στη El Publico, δεν είναι όλων των Καταλανών, καθώς οι μισοί κάτοικοι της επαρχίας (σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα) δεν την αντιλαμβάνονται ως έκφραση του καταλανικού εθνικισμού και της ανεξαρτησίας, έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν πάνω από 460.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την διοργανώτρια οργάνωση ANC, ενώ έχουν ενοικιασθεί 1.500 λεωφορεία. Παράλληλα, ήδη έχουν πωληθεί 250.000 μπλουζάκια της Ντιάδα 2018.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την καθιερωμένη κατάθεση στεφανιών στο άγαλμα του εκ των υπερασπιστών της Βαρκελώνης στην πολίορκία της το 1714 Ραφαέλ Κασανόβα, ενώ παράλληλα στο ‘Ντιάδα Παρκ’ στη μεγάλη νησίδα της λεωφόρου Λιουΐς Κουμπανίς (που πήρε το όνομά της από τον πρώτο Καταλανό πρόεδρο) η ANC έχει οργανώσει πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων στη «Γιορτή της Ελευθερίας», στην οποία θα συμμετάσχουν και τα συγκροτήματα Balkan Paradise Orchestra, Zoo και Valtonyc.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι η πορεία στην μεγάλη λεωφόρο Ντιαγονάλ, με κύριο σύνθημα «Να φτιάξουμε την Καταλανική Δημοκρατία» και αίτημα την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων». Στις 17.14 (συμβολικά) θα τηρηθεί σιγή από όλους τους συμμετέχοντες, η οποία μετά θα καταλήξει σε μία ομαδική ‘όλα’ (κυματισμό πανηγυρισμού).
Δεν είναι μόνον οι οπαδοί της ανεξαρτησίας που θα εορτάσουν τη «Ντιάδα», αλλά και εκείνοι οι πολιτικοί φορείς, οι οποίοι στηρίζουν την πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα. Ο επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα (ό ίδιος γεννημένος στην Καταλονία) και η επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Ινές Αριμάδα θα συμμετάσχουν το πρωΐ σε εκδηλώσεις στην πλατεία Ρέι ντε Μπαρσελόνα. Λίγο αργότερα, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PPC) Χαβιέρ Γκαρθία Αλβιόλ, έχει καλέσει τα μέσα ενημέρωσης για μία αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην Αυτόνομη Περιφέρεια.
Από την πλευρά του, οι καταλανοί Σοσιαλιστές (PSC) και ο ηγέτης τους Μικέλ Ισέτα θα συμμετάσχουν στην κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Κασανόβα, όπως και το αριστερό κίνημα των Catalunya en Comu’, αλλά κατόπιν θα αποχωρήσουν για να συμμετάσχουν, όπως κάθε χρόνο, στις εκδηλώσεις μνήμης για την ανατροπή και δολοφονία του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, στο προάστιο Κάρμελ.
Τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενισχύσει την αστυνομική παρουσία στην Καταλονία, αποστέλλοντας 600 άνδρες των ειδικών δυνάμεων επέμβασης, ενόψει των κινητοποιήσεων.
Πηγή: La Vanguardia, El Periodico, El Pais, El Publico, ΑΠΕ