search icon

Ευρώπη

Κορυφαίο Πανεπιστήμιο πληρώνει φοιτητές Ιατρικής για να… αναβάλουν τις σπουδές τους

Το βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Έξετερ φαίνεται πως βρήκε τρόπο να... «καταπολεμήσει» τον υψηλό αριθμό αιτήσεων για σπουδές στην Ιατρική

Το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασιλείο, προχώρησε σε μία ανορθόδοξη λύση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό αριθμό αιτήσεων για σπουδές στην Ιατρική Σχολή. Προσφέρει στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική υποτροφία 10.000 λιρών και δωρεάν στέγαση στο πρώτο έτος σπουδών, με τον όρο να αναβάλουν τη φοίτησή τους για ένα χρόνο.

Παράλληλα, εκτός από αυτό το οικονομικό κίνητρο, το κολέγιο τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πριν από την έναρξη των ιατρικών τους σπουδών το 2022. Η ζήτηση για τίτλους σπουδών που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, σημείωσε σημαντική άνοδο μετά την έναρξη της πανδημίας, με το πανεπιστήμιο του Έξετερ να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων από τους μελλοντικούς φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι μέλος του Russell Group των κορυφαίων πανεπιστημίων με βαρύτητα στην έρευνα, ενώ μια εκ των αποφοίτων του είναι και η διάσημη συγγραφέας του Χάρι Πότερ, J.K Rowling.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδοτεί το κόστος των σπουδών σε ορισμένα τμήματα υγειονομικής περίθαλψης, όπως είναι η ιατρική, η φοίτηση στην οποία είναι συνήθως πενταετής. Αυτό σημαίνει ότι, κατανέμει μόνο έναν ορισμένο αριθμό θέσεων για σπουδές ιατρικής σε κολέγια του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενός πτυχίου Iατρικής εκτιμάται σε περίπου 185.000 λίρες, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ιατρικών Σχολών, τον οργανισμό που εκπροσωπεί τις ιατρικές σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του MSC (Medical Schools Council), ο αριθμός των αιτήσεων για σπουδές ιατρικής το 2021 αυξήθηκε κατά σχεδόν 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκριτικά, τα στοιχεία που δημοσίευσε το MSC έδειξαν ότι οι αιτήσεις για σπουδές ιατρικής αυξήθηκαν κατά σχεδόν 6% μεταξύ 2019 και 2020, γεγονός που σημαίνει ότι σημειώθηκε άλμα στη ζήτηση για τις συγκεκριμένες σπουδές το 2021.

Τα περιοριστικά μέτρα και τα αλλεπάλληλα lockdowns, μετέφεραν τα δια ζώσης μαθήματα από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα στις οθόνες των υπολογιστών μέσω της τηλεκπαίδευσης. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί φοιτητές  να σπουδάζουν μόνο μέσα από τα καταλύματα που είχαν ήδη προπληρώσει, ενώ ορισμένοι αναγκάστηκαν ακόμη και να απομονωθούν στις φοιτητικές εστίες. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αρκετοί ήταν οι φοιτητές οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για τους χειρισμούς ορισμένων πανεπιστημίων, σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και ότι τα δίδακτρα παρέμειναν τα ίδια παρά το καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Η αναστάτωση ώθησε ορισμένους φοιτητές να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο το φθινόπωρο του 2020. Μια μικρή μελέτη 516 φοιτητών, που διεξήχθη από το London Economics και δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020, είχε διαπιστώσει ότι το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σκόπευε να πάει στο πανεπιστήμιο το περσινό φθινόπωρο, εάν το πανεπιστήμιο της επιλογής τους δεν λειτουργούσε κανονικά.

Διαβάστε ακόμη:

Μηνύματα Ντόναχιου για πανδημία, lockdown, ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση

ΟΑΚΑ, 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο στόχος για 40.000 επισκέπτες ημερησίως (pics)

Διορθώνει η ναυλαγορά ξηρού φορτίου, αλλά τα κέρδη παραμένουν υψηλά

Exit mobile version