Η Ιταλία θα επεκτείνει τα δραστικά μέτρα περιορισμού μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το διπλασιασμό ή και τον τριπλασιασμό του ποσού των οικονομικών μέτρων στήριξης για την παραλυμένη οικονομία της χώρας. Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός καλεί εκ νέου την Ευρώπη να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολόγου επικαλούμενος τον κίνδυνο να χάσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τον λόγο ύπαρξής του
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να παρατείνει το σχεδόν ολοκληρωτικό lockdown για δύο εβδομάδες πέρα από την τρέχουσα προθεσμία της 3 Απριλίου, αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera. Ορισμένες ελάχιστες εξαιρέσεις συζητούνται για εταιρείες, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η επιστροφή στην ομαλότητα θα συμβεί σε κάθε περίπτωση μόνο σταδιακά.
Η Ιταλία καταγράφει το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα της επιδημίας, ακόμη και τώρα που η μετάδοση δείχνει κάποια αρχικά σημάδια επιβράδυνσης μετά από τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες η οικονομική δραστηριότητα σταμάτησε σχεδόν εντελώς. Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα δεύτερο κύκλο παροχών μετά την έγκριση ενός πακέτου 25 δισ. ευρώ (28 δισ. δολαρίων) αυτό το μήνα, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της για περαιτέρω κοινή χρηματοδοτική στήριξη, αναφέρει το Bloomberg.
Παράλληλα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την Il Sole 24 Ore ο πρωθυπουργός Κόντε δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που θα εγκριθούν τον επόμενο μήνα θα αυξήσουν το συνολικό πακέτο της Ιταλίας “πολύ πάνω από το όριο των 50 δισ. ευρώ“.
Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το πακέτο του Απριλίου θα είναι άνω των 25 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό – που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά με την έκδοση νέου χρέους – αναμένεται να είναι υψηλότερο καθώς το μέγεθος της ύφεσης γίνεται σαφέστερο.
Η υφυπουργός Οικονομικών κ. Λάουρα Καστέλι δήλωσε σε συνέντευξή της στη La Stampa ότι η συνολική οικονομική δέσμευση της Ιταλίας θα μπορούσε να ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει το Bloomberg η Γαλλία έχει εξαγγείλει μέτρα 300 δισ. ευρώ και η Γερμανία 750 δισ. ευρώ.
Στην συνέντευξή του στην Il Sole 24 Ore, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε το κάλεσμά του στην Ευρώπη για την έκδοση κοινού ομολόγου αναφέροντας ότι διαφορετικά «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του».
«Η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», εκτιμά ο Ιταλός πρωθυπουργός και προσθέτει «Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα ‘European Recovery and Reinvestment Plan’ που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».
«Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές».
«Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας», προειδοποιεί.
Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους ΕΜΣ (σ.σ.: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), απάντησα πως δεν είναι ανάγκη να εξαντληθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα», αφηγείται.
«Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορωνοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας».
Ο Τζουζέπε Κόντε δηλώνει ότι αυτό είναι «κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την κρίση του 2008. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας».