search icon

Ευρώπη

Κομισιόν: Στόχος από το 2017 να επιστρέφονται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Προς την εκ νέου ενεργοποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου μέχρι το τέλος του έτους εργάζεται η Κομισιόν

του Ιωάννη Αντύπα

Μια μέρα μετά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, για την ανάγκη επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα, η Κομισιόν, δια της εκπροσώπου Τύπου, επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι η επιστροφή των προσφύγων στη χώρα μας από άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε. να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά με την επανένταξη της χώρας μας στην περίφημη συνθήκη του Δουβλίνου.

Αν και η Νατάσα Μπερτό αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της για επαναφορά της ισχύς του Δουβλίνου στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2016.

«Η ιδέα να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στα στάνταρ της Συνθήκης του Δουβλίνου μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι καινούργια, αναμένουμε μια έκθεση προόδου ως το τέλος του μήνα για αυτό το σκοπό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου από τη Γαλλία.

Αναφορικά, η Συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παραμονή τους, στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν αρχικά στην ΕΕ. Από το 2011 όμως, τα Κράτη Μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν μη καταγεγραμμένα άτομα στην Ελλάδα, έπειτα από δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαπίστωσε «δομικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου».

Για το ζήτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συντάξει μια Σύσταση στην Ελλάδα από τις 10 Φεβρουαρίου 2016, με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει για να ξαναρχίσουν οι μεταφορές από την ΕΕ. Το σκεπτικό, όπως είπε η κ. Μπερτό, είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέφουν στην πρώτη χώρα υποδοχής και από εκεί να γίνεται σε δεύτερη φάση η μετεγκατάστασή τους με βάση τις ποσοστόσεις που έχει προτείνει η Κομισιόν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα αποδειχθεί προβληματικό αφού η διαδικασία των μετεγκαταστάσεων προσφύγων σήμερα από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτό το θέμα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εσωτερικών όλης της ΕΕ στις 20 Ιουλίου 2016, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση της πρόοδού στις μετεγκαταστάσεις και για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ενδεικτικός της έλλειψης προόδου είναι ο συνολικός αριθμός μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς την ΕΕ. Συνολικά έχουν μεταφερθεί ως τις 2 Σεπτεμβρίου μόλις 3.493 άτομα από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, αρκετά μακριά από την υπόσχεση των εταίρων για συνολική μεταφορά 66.400 ατόμων.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η επαναφορά της Ελλάδας «στην οικογένεια του Δουβλίνου» είναι κάτι που πρέπει να γίνει, καθώς δεν μπορούν οι Θεσμοί να αγνοούν για πάντα την μη τήρηση των κανονισμών. Η πρόταση τροποποίησης της συνθήκης του Δουβλίνου έχει ολοκληρωθεί από την Επιτροπή από τον Μάιο και έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένοντας την έγκριση τους.

Ως τότε όμως, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να πρέπει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί από τον ελληνικό μηχανισμό ασύλου και έχουν καταφέρει να περάσουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις υποδομές καταγραφής και στήριξης των μεταναστευτικών ροών.

Exit mobile version