Στήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την μεγάλη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και μείωση της φορολογίας στην ενέργεια αναμένεται να προτείνει – μεταξύ άλλων – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά η άνοδος των τιμών δείχνει την ανάγκη ταχείας μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε η ΕΕ να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες. Η αύξηση του κόστους της ενέργειας έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ, τόσο σε επίπεδο κρατών – μελών (Συμβούλιο της ΕΕ), όσο και στα θεσμικά όργανα, ήτοι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναλύοντας πρώτα τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών και προτείνοντας μια δέσμη μέτρων ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία και υποστηρίζεται από αρκετά άλλα κράτη – μέλη, ώστε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, όπως συνέβη με τα εμβόλια, η Επίτροπος Σίμσον δήλωσε ότι είναι μια ιδέα που πρόκειται να εξεταστεί.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.
Από την πλευρά της σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Αντζε Λόγκαρ υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους έχει συζητηθεί ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα συζητηθεί εκ νέου στη σύνοδο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου ώστε να βρεθούν και μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Λόγκαρ θα εξεταστούν και εθνικές και κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για να ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση στην ΕΕ ώστε να καλυφθεί η ενεργειακή ένδεια που υφίσταται.
Παράλληλα στο Λουξεμβούργο όπου διεξάγεται το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ (συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί από τα κράτη – μέλη) το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστος είναι στην επίσημη ατζέντα, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας και της Πολωνίας. Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά και την κοινή επιστολή που απέστειλε η Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους ομολόγους τους από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.
Στόχος των υπουργών είναι να πάψουν να αντιμετωπίζουν κοινά αδιέξοδα και να βρουν κοινές λύσεις, τόσο σε επίπεδο κρατών – μελών όσο και σε ευρωπαϊκό. Προσερχόμενος στην συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, υπογράμμισε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα του να μη εκτροχιαστεί η συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα: Η ζήτηση φυσικού αερίου, μετά την πανδημία, είναι η υψηλότερη των τελευταίων 25 ετών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς.
Μιλώντας χθες στην Εσθονία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου θα περιλαμβάνουν επίσης την ιδέα της δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου στην ΕΕ και την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, ένα αίτημα που έχει καταθέσει η Γαλλία.
Διαβάστε ακόμα
Πληροφορική: Η «κούρσα» του εξαμήνου και οι προοπτικές 5ετίας για τον κλάδο (pics)
Κίνηση «ματ» απ’ την Delivery Hero στη λιανική με συμφωνία εξαγοράς εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη