Την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας εναλλακτικών προμηθειών ενέργειας, με σκοπό να μειώσει το κόστος μιας ενδεχόμενης απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, αλλά και για να πείσει τη Γερμανία και άλλες χώρες που διστάζουν να αποδεχθούν αυτό το μέτρο, έχει αρχίσει να εξετάζει η Κομισιόν σύμφωνα με το Reuters.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, κάποιες χώρες της ΕΕ πιέζουν επίσης για την επιβολή νέων περιορισμών κατά της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν από οκτώ εβομάδες.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς είναι ο αποκλεισμός των κορυφαίων ρωσικών τραπεζών Sberbank και Gazpromneft από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, το εμπάργκο στις εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία, η απαγόρευση περισσότερων ρωσικών ΜΜΕ, η αναστολή βίζας στους Ρώσους, αλλά και η προσθήκη στη μαύρη λίστα περισσοτέρων ατόμων και εταιρειών που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανένας από αυτούς τους περιορισμούς δεν έχει προταθεί επισήμως, ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν για αυτούς διαφορετικές θέσεις.
Ακόμη, η Κομισιόν δεν έχει ορίσει κανένα χρονοδιάγραμμα για την πρόταση έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Reuters, γίνονται διεργασίες για την αξιολόγηση του κόστους που θα έχει η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου με εισαγωγές από άλλους προμηθευτές, ενώ η Κομισιόν ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ώστε να υπάρξουν γρήγορα εθνικές συμφωνίες με χαμηλές τιμές.
Όπως ανέφερε στο Reuters ανώνυμη πηγή, η Κομισιόν προετοιμάζει την πλήρη εκτίμηση που θα έχουν οι επιπτώσεις της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο πιθανών νέων κυρώσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη ότι βασικός «αντίπαλος» στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας ήταν η Γερμανία, η οποία αν και έχει εκφράσει κι άλλες αντιθέσεις της, θα μπορούσε αλλάζοντας τη στάση της να παρασύρει και άλλες χώρες να το δεχτούν.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι εργάζεται για να βάλει τέλος φέτος στις εισαγωγές από τη Ρωσία, παράλληλα όμως έχει ζητήσει η προσέγγιση αυτή να γίνει σταδιακά, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με πηγές του Reuters, αναμένεται να υπάρξει επιμήκυνση στο χρονοδιάγραμμα της επιβολής του εμπάργκο, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα υπάρχοντα συμβόλαια ή να γίνει σταδιακά η πλήρης απαγόρευση του πετρελαίου από τη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η Γερμανία έχει επιτύχει να υπάρξει παράταση από τρεις σε τέσσερις μήνες στο αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε η Κομισιόν τον Απρίλιο για την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα.
Σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο αποτελεί και το φυσικό αέριο, ωστόσο η πιθανότητα απαγόρευσής του δεν έχει συζητηθεί αρκετά σε επίπεδο ΕΕ, λόγω της υψηλής εξάρτησης που έχουν από αυτό τα κράτη – μέλη της.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για 1.000.000 ενστάσεις στο Κτηματολόγιο
Οικ. Νικόλαου Λαιμού: Ναυπηγικό πρόγραμμα για 5 δεξαμενόπλοια από την ΕΝΕSEL
Κωνσταντίνα Ευαγγελίου (SEPTONA): Επενδύει σε νέο εργοστάσιο για την παραγωγή πρώτης ύλης