Το σχέδιο ενός νέου οργάνου, που θα προστατεύει την εσωτερική αγορά της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης και, αν χρειαστεί, θα αναγκάζει τους παραγωγούς προϊόντων στρατηγικής σημασίας να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα την Ευρώπη, πρόκειται να παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγαθά κρίσιμης σημασίας, οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στις βιομηχανίες να δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες και όχι στις κινεζικές ή τις αμερικανικές, υπό την απειλή προστίμων.
Όπως εξήγησε πηγή από την ΕΕ, το μέτρο αυτό βασίζεται στους κανόνες που ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ και θεωρείται όπλο για «αντίποινα», που η ΕΕ θα προτιμούσε να μην χρησιμοποιήσει. Η βασική ιδέα είναι να αποθαρρυνθούν τρίτες χώρες από το να μπλοκάρουν τις εξαγωγές στρατηγικών προϊόντων προς την Ευρώπη, όπως οι ΗΠΑ που είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων για τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε μια άλλη πηγή. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενδεχομένως και έναν χρόνο.
Το όργανο που θα προστατεύει την ενιαία αγορά είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Φεβρουάριο 2021, με αφορμή τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.
Πριν ακόμη εμφανιστεί μια κρίση, θα μπορούσε να ενεργοποιείται μια φάση «επιτήρησης», υπό τον έλεγχο των κρατών – μελών, εφόσον υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν ελλείψεις. Οι βιομηχανίες μπορεί να κληθούν να δώσουν ορισμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τις δυνατότητες παραγωγής τους. Στη φάση αυτή, η Κομισιόν θα ήθελε να μπορεί να ζητάει από τις χώρες να συγκεντρώνουν στρατηγικά αποθέματα.
Το κείμενο, που συντάσσεται από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μεταξύ των χωρών μελών.
Η Κομισιόν θα μπορούσε επίσης να κάνει αγορές προϊόντων εξ ονόματος των χωρών – μελών, με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Διαβάστε ακόμη
Citigroup: Η ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης στην ΕΕ – Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα
Ιταλία: Νέα κυβερνοεπίθεση σε μεγάλο ενεργειακό όμιλο