search icon

Ευρώπη

Κομισιόν: «Δίκαιη και καθολική» η πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Διαστάσεις παίρνει το θέμα διάθεσης κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ πιθανού εμβολίου από την Sanofi σύμφωνα με τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας - Τουλάχιστον 140 ηγέτες του κόσμου ζητούν ένα δωρεάν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού διαθέσιμο σε όλους

Η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι «δίκαιη και καθολική» εκτίμησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα το διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική», δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που αυτός ο ιός είναι παγκόσμιος, να εργαζόμαστε (για το θέμα αυτό) παγκόσμια», επέμεινε.

Η Sanofi ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, επιχειρηματολογώντας ότι οι αμερικανικές αρχές, με τις οποίες κατέληξε σε μια συμφωνία συνεργασίας στα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επωφεληθούν πρώτες κατά μερικές ημέρες, ή εβδομάδες από το εμβόλιο αυτό, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Sanofi Πολ Χάντσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολεμική στη Γαλλία.

Σήμερα, ο φαρμακευτικός όμιλος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φανεί με τη σειρά της «αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.

«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό.

Στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες είχαν οργανώσει ένα παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, που επέτρεψε να συγκεντρωθούν 7,4 δισεκ. ευρώ σε δωρεές.

Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», επέμεινε τότε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν η χώρα του οποίου είχε συμβάλει στην επιχείρηση αυτή με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον μαραθώνιο.

«Κρατάμε την πόρτα ανοιχτή στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ερίκ Μαμέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version