Χωρίς συμφωνία για την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά με την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους 27 υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες.
Η πολιτική συμφωνία για τη μείωση των τιμών ενέργειας απεδείχθη σχετικά εύκολη διαδικασία καθώς το Συμβούλιο συμφώνησε να εισάγει κοινά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη συλλογή και αναδιανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα προς τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα οι 27 υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στα εξής:
α) μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε εθελοντικό πλαίσιο στο 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10 % των ωρών αιχμής μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μειώσουν τη ζήτηση.
Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δύο στόχους κατά την περίοδο αυτή.
β) Σε ανώτατο όριο στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών περιορίζοντας τα έσοδα της αγοράς στα 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεσαζόντων, που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες «υποπεριθωριακές» τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και λιγνίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη με ειδική πλειοψηφία βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης για την Λειτουργία της ΕΕ, σπάζοντας το ταμπού» της ομοφωνίας σε δημοσιονομικά ζητήματα και σε ζητήματα φορολογίας.
γ) Σε μια εισφορά αλληλεγγύης για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων η οποία θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, τα οποία είναι πάνω από 20% των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη μέλη.
Στον πάγο οι αποφάσεις (;) για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ωστόσο στο ζήτημα της επιβολής ανώτατης τιμής στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς παρόλο που 15 κράτη – μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή επιτροπή να προετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο, «ακολουθούμενο από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό», το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ γνωρίζοντας ότι υφίστανται μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη, απέφυγε να το πράξει.
Αντίθετα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προέτρεψε τα κράτη – μέλη να καταναλώνουν λιγότερο φυσικό αέριο και να επαναδιαπραγματεύονται καλύτερα συμβόλαια προμήθειας με «αξιόπιστους» προμηθευτές όπως η Νορβηγία και η Αλγερία, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα επιβολής πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, μία μόλις μέρα πριν το Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Ενέργειας, η αρμόδια Επίτροπος Καντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, η μία από αυτές είναι η τιμή και η άλλη η παροχή ασφάλειας. Επομένως, ό,τι και να προτείνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παγκόσμια αγορά και την αγορά LNG, ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες».
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η επιβολή εντός γενικούς πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ενδέχεται να επηρεάσει τον εφοδιασμό και σε περίπτωση που η Κίνα αναστείλει τα μέτρα που έχει επιβάλει λόγω κορωνοϊού, τότε η ζήτηση φυσικού αερίου από την Ασία θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες ότι σε περίπτωση που μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάποια κράτη – μέλη που έχουν αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες αερίου θα πρέπει να το μοιραστούν με άλλα, λιγότερο έτοιμα, να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.
Το σημερινό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην σκιά των ανακοινώσεων του Βερολίνου για ένα κολοσσιαίο ενεργειακό πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για καταναλωτές και επιχειρήσεις, κάτι το οποίο προκαλεί σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ, καθώς κράτη – μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, δεν μπορούν να ακολουθήσουν την Γερμανία σε αυτήν την επιδοματική κούρσα, με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει επισήμως ότι «Αντιμετωπίζοντας τις κοινές απειλές της εποχής μας, δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας (σ.σ και φυσικά τα κράτη – μέλη της ΕΕ) σύμφωνα με τον εθνικό μας δημοσιονομικό χώρο».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση του Συμβουλίου, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Σίμσον «η Ρωσία είναι μια ειδική περίπτωση και προσωπικά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να επιβάλουμε ανώτατο όριο τιμής σε όλο το ρωσικό φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του LNG. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη το θεωρούν αυτό ως κύρωση. Και δεν έχουμε ακόμη συναίνεση σε αυτό το θέμα».
Διαβάστε ακόμη: