Την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος εναντίον επτά κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισε η Κομισιόν, εκ των οποίων πέντε της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στην ομάδα των επτά χωρών με υπερβολικό έλλειμμα βρίσκονται η Γαλλία και η Ιταλία, δηλαδή η δεύτερη και η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση της Γαλλίας πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο, αφού στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών και η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η σημερινή απόφαση στην ουσία σηματοδοτεί την ενεργοποίηση στην πράξη του νέου αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας. Το προηγούμενο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας με την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, προκειμένου τα κράτη μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Με την έναρξη της διαδικασίας πέντε χώρες της Ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Μάλτα θα πρέπει να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς, ώστε να περιορίσουν σταδιακά το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, που είναι και το ανώτατο αποδεκτό όριο από τη Συνθήκη. Εκτός Ευρωζώνης, υπερβολικό έλλειμμα εμφανίζουν η Πολωνία και η Ουγγαρία. Στο τέλος του 2023, που είναι και το έτος αναφοράς, το δημόσιο έλλειμμα στη Γαλλία ανήλθε στο 5,5% του ΑΕΠ και στην Ιταλία στο 7,4%.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW