Να συμφωνήσουν γρήγορα σε κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό των περιοχών κινδύνου και σε συντονισμένα μέτρα σχετικά με τον περιορισμό των ταξιδιών καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη – μέλη της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt», η οποία φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα.
«Προτρέπω τα κράτη-μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία άμεσα τις επόμενες μέρες. Ήρθε η ώρα να βρούμε μια λύση. Το οφείλουμε στους πολίτες της Ευρώπης», δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, αναφερόμενη στις συστάσεις που εκδόθηκαν για «τον μεγαλύτερο συντονισμό σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό των ζωνών κινδύνου».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση, καθώς η προηγούμενη πρακτική «είχε οδηγήσει σε απόλυτο χάος και χιλιόμετρα κυκλοφοριακής συμφόρησης στα σύνορα την άνοιξη στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού». Για αυτό το λόγο «χρειαζόμαστε ένα πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο σύστημα και όχι ένα καλειδοσκόπιο μεμονωμένων μέτρων», τόνισε σχετικά η Βέρα Γιούροβα.
«Έχουμε προτείνει έναν κοινό χάρτη με κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες ζώνες στην Ευρώπη», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος και εξήγησε ότι η βάση για έναν τέτοιο χάρτη με σηματοδότες κορονοϊού είναι ο ορισμός των κοινών κριτηρίων για το πότε μια περιοχή ή μια χώρα-μέλος κατηγοριοποιείται ως κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη ζώνη. «Ανάλογα με το αντίστοιχο χρώμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δεν θα συνιστώνται ταξιδιωτικοί περιορισμοί ή θα συνιστώνται διαβαθμισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί όπως τεστ κορωνοϊού ή καραντίνα. Έχουμε προτείνει συντονισμό των μέτρων για τους ταξιδιώτες που μετακινούνται σε μια περιοχή κινδύνου ή μεταξύ δύο περιοχών κινδύνου, έτσι ώστε να αποφύγουμε να έχουμε διαφορετικούς κανονισμούς για τα τεστ κορονοϊού και την καραντίνα», επισήμανε και τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου να κλείσουν τα σύνορα. «Φυσικά είναι απαραίτητοι ορισμένοι περιορισμοί, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Ο κορωνοϊός υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και δεν θα τον ελέγξουμε κλείνοντας τα σύνορα, αλλά μόνο μέσω της συνεργασίας». Πολλοί Ευρωπαίοι βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ καθημερινά, για παράδειγμα οι φοιτητές ή όσοι μετακινούνται διασυνοριακά για εργασία, πρόσθεσε.