Ειδική γραμμή swap προετοιμάζουν ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας – Στόχος η προστασία ευρώ και στερλίνας αλλά και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος – Έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί εμφανίζεται ο Ντράγκι – Σε χαμηλό αρκετών εβδομάδων έναντι του δολαρίου η στερλίνα – «Βροχή» δημοσκοπήσεων που μάλλον «θολώνουν» το σκηνικό

της Σοφίας Ζαφείρη

Η στερλίνα συνεχίζει να βυθίζεται, κυρίως, έναντι του δολαρίου, οι δημοσκοπήσεις αντί να ξεκαθαρίζουν, μάλλον θολώνουν το τοπίο, και το βρετανικό δημοψήφισμα απέχει μόλις εννέα ημέρες.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές συνεχίζουν να συρρέουν στις αγορές σταθερού εισοδήματος, με τις αποδόσεις αρκετών ομολόγων να φθάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το 10ετές γερμανικό Bund να «βλέπει» για πρώτη φορά στην ιστορία την απόδοσή του να καθίσταται αρνητική.

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό η όλη υπόθεση δεν μπορεί να μην θέσει σε συναγερμό και τις κεντρικές τράπεζες, με τις ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας (άλλωστε αυτοί είναι οι δύο θεσμοί που θα κληθούν να σώσουν την κατάσταση σε περίπτωση Brexit) να προετοιμάζουν τις πρώτες τους κινήσεις προκειμένου να μην υπάρξει πανικός στις διεθνείς αγορές.

Πάντως όσοι αρέσκονται να παρακολουθούν τις εταιρείες στοιχημάτων -κάτι που σίγουρα ισχύει για τους Βρετανούς- διαπιστώνουν ότι θεωρούν μάλλον πιθανότερη την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Οι κινήσεις Ντράγκι

Απόλυτα έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα στις αγορές, σε περίπτωση που τελικά υπάρξει Brexit, εμφανίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

«Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση – στις 24 Ιουνίου – ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διατηρηθεί η αναγκαία ρευστότητα στις αγορές», τονίζει μία εκ των πηγών που γνωρίζουν τις προθέσεις της ΕΚΤ.

Η ετοιμότητα της ΕΚΤ αποτυπώνει τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης, καθώς ένα Brexit μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., αλλά ακόμη και τις διεθνείς σχέσεις και φυσικά να δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά δεδομένα σε αυτό μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως Ενωμένη Ευρώπη.

Συνεργασία ΕΚΤ – Τράπεζας της Αγγλίας

Μεταξύ των μέτρων που προτίθεται να λάβει η ΕΚΤ είναι η δημιουργία swap lines με την Τράπεζα της Αγγλίας και θα αφορούν τις «ανταλλαγές» τόσο ευρώ όσο και στερλίνας, προκειμένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστη χρηματοδότηση και στα δύο νομίσματα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνήψε ανάλογου τύπου συμφωνίες και με τη Fed, λίγο μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις αγορές.

Όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές η παροχή επιπλέον ρευστότητας στις τράπεζες θα μειώσει, σημαντικά, τον πανικό που μπορεί να προκαλέσει στις αγορές, η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Επί ποδός» οι κεντρικοί τραπεζίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη στις 23 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Παράλληλα οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει μία τηλεδιάσκεψη στις 24 Ιουνίου, προκειμένου να αποφασίσουν τους τρόπους αντίδρασης στο αποτέλεσμα, ενώ μετά το πέρας της θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση.

Άλλωστε το Σαββατοκύριακο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα – 25 και 26 Ιουνίου – οι κεντρικοί τραπεζίτες της υφηλίου έχουν την ετήσια σύνοδό τους στην Ελβετία, καθώς συνεδριάζει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).