«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης την απόφαση της Κομισιόν για έλεγχο της λιανικής τιμής πώλησης της ενέργειας και ζήτησε «την άμεση επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Ειδική Συνεδρίαση για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τη χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου, ο κ. Κόκκαλης επικρότησε την απόφαση της Κομισιόν “για ασφυκτική φορολόγηση στα υπερκέρδη των αγορών ενέργειας ως μέτρο δικαιοσύνης για τα νοικοκυριά που αιμορραγούν και προέταξε την επιτάχυνση των ΑΠΕ ως το ικανότερο πολεμοφόδιο απέναντι στον αυταρχισμό, την κλιματική καταστροφή, για πολιτική και κλιματική ασφάλεια”, προσθέτει το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.
Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της Κομισιόν Repower Europe αποτελεί μία ευπρόσδεκτη παραδοχή ότι “το αόρατο χέρι της αγοράς” δεν είναι ικανό να προασπίσει ούτε την πολιτική, ούτε την κλιματική ασφάλεια, προσθέτοντας ότι «η απόφαση για δημόσιο έλεγχο στη λιανική τιμή πώλησης της ενέργειας είναι ιστορική».
«Είναι αυτονόητο, πως την ώρα που επιδιώκουμε την αποδέσμευσή μας από το ρωσικό αέριο και τον συνακόλουθο γεωπολιτικό εκβιασμό, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες όμηρους της πολεμικής κερδοσκοπίας και του μαυραγοριτισμού».
«Ας αναδείξουμε τις αρχές μας ως πολυτιμότερες του αερίου επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως έκαναν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Καταλήγοντας τόνισε ότι «πάνω από όλα, πρέπει να επιταχύνουμε δραματικά την υιοθέτηση καθαρής ενέργειας και ενεργειακής εξοικονόμησης ως τα κύρια πολεμοφόδια σε μία ειρηνική κινητοποίηση εν καιρώ πολέμου για να φέρουμε καλές θέσεις εργασίας, ενεργειακή δικαιοσύνη και ανεξαρτησία».
Διαβάστε ακόμα:
Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ώθηση από τις διεθνείς αγορές
Οι αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα πυροδοτούν νέο ντόμινο
Αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου – Πτώση κατά σχεδόν 20%