Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε όλο και πιο σημαντικό ζήτημα για τη γερμανική οικονομία. Οι καταστροφικές πλημμύρες σε Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και Ρηνανία – Παλατινάτο στα μέσα Ιουλίου υπογράμμισαν με τον πλέον ξεκάθαρο, αλλά και οδυνηρό τρόπο, ότι χρειάζονται ριζικές τομές αν θέλουμε να περιορίσουμε τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στο μεταξύ, οι περισσότερες γερμανικές εταιρείες έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών. Ακόμα και οι επενδυτές ζητούν πλέον από τις εταιρείες περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τη στρατηγική αντιμετώπισης της νέας πρόκλησης.
Αρκετές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη απάντησαν στις πιέσεις των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Allianz και Munich Re. Δημιούργησαν μάλιστα το χαρτοφυλάκιο Net-Zero Insurance Alliance (NZIA), στο οποίο δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.
«Στόχος μας είναι να μετασχηματιστεί η οικονομία, έτσι ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Allianz Όλιβερ Μπέτε στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας των ασφαλιστικών.
Τόσο οι τράπεζες, όσο και τα αμοιβαία κεφάλαια, ισχυρίζονται ότι δίνουν πλέον βάρος σε μια χρηματοδότηση φιλική προς το κλίμα. Προφανώς, όμως, η γερμανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή BaFin διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσο τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια είναι έτοιμες για αυτό το βήμα, όπως ισχυρίζονται.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε ένα σχέδιο οδηγίας, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων θα πρέπει να αναμένουν αυστηρότερους ελέγχους από την αρμόδια εποπτική αρχή.
Η Γερμανία απέτυχε να προστατεύσει το κλίμα
Με σκεπτικισμό παρακολουθεί και ο Γκέρχαρντ Σικ, από την πρωτοβουλία πολιτών «χρηματοοικονομική στροφή», τη δέσμευση γερμανικών τραπεζών για τον σεβασμό των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Κατά την άποψή του, οι οικειοθελείς δεσμεύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όσο ευπρόσδεκτες κι αν είναι, δεν υποκαθιστούν ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Στο μεταξύ, και η χημική βιομηχανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με μια φιλικότερη προς το περιβάλλον παραγωγή, ενδέχεται να αυξήσει τους τζίρους της. «Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία για μας λόγω της ενεργοβόρας παραγωγικής διαδικασίας», δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού ομίλου χημικών Covestro από το Λεβερκούζεν, Μάρκους Στάιλεμαν.
Όμοια άποψη διατυπώνει και ο επικεφαλής της BASF, Μάρτιν Μπρούντερμίλερ, ο οποίος φιλοδοξεί να καταστήσει κλιματικά ουδέτερη τη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία του κόσμου μέχρι το 2050. Μέχρι το 2030 επιδιώκει τον περιορισμό των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% σε σύγκριση με το 2018 και κοστολογεί τις σχετικές επενδύσεις με μέχρι 4 δισ. ευρώ.
Διαβάστε τη συνέχεια στη dw.com.