του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Μόλις τέσσερις μέρες έχουν απομείνει μέχρι να εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έστειλαν οι Βρυξέλλες στη Ρώμη: Ή αλλάζετε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και τον προσαρμόζετε στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή σας επιβάλλουμε σημαντικές κυρώσεις.
Η Ιταλία, όμως, αντί να εξομαλύνει την κατάσταση, ενόψει, ίσως, ενός συμβιβασμού, αντίθετα με αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της, φαίνεται να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις της μς την έδρα της ΕΕ, παρά το ότι με αυτή την τακτική, το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίζεται.
Το περίεργο είναι ότι οι εκτιμήσεις σε Ρώμη και Βρυξέλλες για το ιταλικό έλλειμμα είναι, μεν, διαφορετικές, αλλά πάντως όχι αγεφύρωτες. Η πρόταση της Ιταλίας να επανεξεταστεί αργότερα το έλλειμμα (που οι Ιταλοί φτάνουν στο 2,4% ενώ οι Ευρωπαίοι στο 2,9% για φέτος και 3,1% για το 2020). Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή, οι τόνοι θα έπρεπε να έχουν ήδη πέσει και στο παρασκήνιο τα επιτελεία να εργάζονται για μια συμβιβαστική φόρμουλα. Αυτό, όμως, δεν προκύπτει από δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν κι οι οποίες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξέφρασε την άποψη ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση της Ρώμης, το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 2,4%. Το ίδιο λέει και στον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος επισκέπτεται σήεμρα τη Ρώμη.
Είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος που αντιμετωπίζει την επίσκεψη Σεντένο στην ιταλική πρωτεύουσα η Κοριέρε ντελα Σέρα στη σημερινή της έκδοση:
«Αυτό που δεν λειτουργεί μεταξύ της Ιταλίας και των Βρυξελλών συνοψίζεται στη σημερινή μέρα που ο Mario Centeno θα βρεθεί στη Ρώμη.
Την ώρα του γεύματος ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.
Την ώρα του καφέ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και λίγο πριν τη δύση του ήλιου θα έχει πάρει το δρόμο της αναχώρησης για το αεροδρόμιο, έχοντας καλύψει χιλιάδες μίλια χωρίς να έχει συναντήσει του δύο ανθρώπους με τους οποίους θα έπρεπε να καθίσει να συζητήσει για να βρει μια λύση στην τρέχουσα κρίση της Ευρωζώνης: Τους δύο που αποφασίζουν στην Ιταλία, τον Luigi Di Maio και τον Matteo Salvini.
Ο Centeno δεν τόλμησε να καλέσει τους δύο αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης για μια συνάντηση διότι θα είχε παραβιάσει το πρωτόκολλο.
Ο Tria θα είχε παραμεριστεί από τον Ευρωπαίο συνάδελφο του.
Όσον αφορά τους Salvini και Di Maio, αυτοί ποτέ δεν βρήκαν τον χρόνο για έναν καφέ με τον Centeno, ή με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis ή με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Έτσι, ενώ η κρίση μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών κορυφώνεται, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να κινούνται στο σκοτάδι.
Η κάθε πλευρά είναι κακώς ενημερωμένη για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η άλλη πλευρά και ετοιμάζεται για την τελική μάχη».
Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της Κομισικόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τράβηξε το σκοινί με τη δήλωσή του «συνεχίζουμε να αναμένουμε την επίσημη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης… Παράλληλα αξιολογούμε την ανάγκη να ανοίξουμε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για εκείνες τις χώρες των οποίων το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 60%»
Γιατί πάνε σε σύγκρουση οι Σαλβίνι- Ντι Μάιο
Κι αν κάποιος αναρωτιέται γιατί οι Σαλβίνι – Ντι Μάιο πυροδοτούν το κλίμα, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στη ραγδαία αύξηση της αποδοχής των δυο αυτών αντισυστημικών κομμάτων από την ιταλική κοινή γνώμη.
Η αποτύπωση της δημοσκόπησης που ακολουθεί είναι ενδεικτική:
Με τα δυο αντισυστημικά κόμματα που συγκυβερνούν την Ιταλία (Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων) να απογειώνονται δημοσκοπικά, φτάνοντας αθροιστικά το πρωτοφανές ποσοστό του 60% της ιταλικής κοινής γνώμης, η Ευρώπη ανησυχεί, αν δεν φοβάται, ότι η σύγκρουση τελικά δεν θα αποφευχθεί.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αδυναμία επαφής με τους δυο ηγέτες των ιταλικών κομμάτων, Σαλβίνι και Ντι Μάιο μπορεί να είναι ο καταλύτης δυσάρεστων εξελίξεων, και συγκρίνουν αυτή την κατάσταση με την διαχείριση της ελληνικής κρίσης: «Τουλάχιστον τότε οι δανειστές της Ελλάδας συνομιλούσαν με εκείνους που έπαιρναν αποφάσεις στην Ελλάδα: Με τον Παπανδρέου, τον Παπαδήμο, τον Σαμαρά, τον Τσίπρα».