Ο Κιρ Στάρμερ έραβε εδώ και καιρό κοστούμι για την Ντάουνινγκ Στριτ. Τώρα μετακομίζει στο Νο 10. Δεν είναι χαρισματικός, σίγουρα όχι ένας νέος Τόνι Μπλερ, όμως κατάφερε να οδηγήσει τους Εργατικούς ξανά στην εξουσία μετά από 14 χρόνια κυριαρχίας των Τόρις. Ο Στάρμερ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1962 από πατέρα o οποίος ήταν κατασκευαστής εργαλείων και μητέρα που εργαζόταν ως νοσοκόμα. Ο ίδιος αναφέρει συχνά ότι η ταπεινή καταγωγή του είναι το σημείο σύνδεσης με τους Βρετανούς ψηφοφόρους, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι η δια βίου μάχη της μητέρας του με μια σοβαρή ασθένεια τον έκανε να πιστεύει βαθιά στο βρετανικό NHS.

Ο Στάρμερ έγινε ο πρώτος στην οικογένειά του που πήγε στο πανεπιστήμιο, σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο του Λιντς. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1987, αναλαμβάνοντας υποθέσεις υψηλού προφίλ, όπως η Shell, η McDonald’s και το κλείσιμο ορυχείων.

Υπηρέτησε επίσης ως σύμβουλος ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία του πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών, Τόνι Μπλερ. Το 2008, ένα χρόνο αφότου παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Βικτώρια, έγινε διευθυντής της εισαγγελίας και επικεφαλής της εισαγγελικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Στάρμερ έλαβε τον τίτλο του ιππότη το 2014 για τις υπηρεσίες του στην ποινική δικαιοσύνη και εξελέγη στο Κοινοβούλιο την επόμενη χρονιά. Εκεί, υπηρέτησε ως σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης και υπουργός της αντιπολίτευσης για το Brexit.

Το 2020 ανέλαβε τα ηνία των Εργατικών με στόχο την σημαντική αναμόρφωση του κόμματος μετά την παραίτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος οδήγησε το κόμμα σε ήττα-κόλαφο στις εκλογές του 2019. Υπέρ των επιχειρήσεων, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπέρ της ΕΕ, στην προεκλογική του εκστρατεία το 2024, ο Στάρμερ έχει διαφημίσει μια «δεκαετία εθνικής ανανέωσης» για τη χώρα μετά από αυτό που οι Εργατικοί περιέγραψαν ως χρόνια περικοπών δαπανών και πτώσης του βιοτικού επιπέδου υπό τους Τόρις.

Στο προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος ο ίδιος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα λάβει για τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας εταιρείας ενέργειας, τη μείωση του χρόνου αναμονής στο NHS, την κατασκευή νέων κατοικιών και το σχέδιο δράσης του προκειμένου οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες να περάσουν ξανά στον έλεγχο του κράτους. Συγχρόνως, υποστήριξε πως τάσσεται σταθερά υπέρ των επιχειρήσεων. Οι Εργατικοί έχουν σκιαγραφήσει πέντε μακροπρόθεσμους στόχους: προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, επένδυση στην πράσινη ενέργεια, αναθεώρηση του NHS, δημιουργία ασφαλέστερων δρόμων και παροχή «ευκαιριών» μέσω μιας νέας ατζέντας δεξιοτήτων. Για να βοηθήσει αυτούς τους στόχους, ο Στάρμερ σχεδιάζει μια ριζική αλλαγή στα υπουργικά πόστα , ανέφεραν στελέχη των Εργατικών στους FT.

Ο Στάρμερ, ο οποίος ψήφισε το Remain στο δημοψήφισμα για την ΕΕ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016, έχει επίσης δεσμευτεί να βελτιώσει την «αποτυχημένη» εμπορική συμφωνία ΗΒ-ΕΕ, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως το εμπόριο, η έρευνα και η ασφάλεια. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Βρετανία να επανέλθει στην ΕΕ. Παρά τις προσπάθειές του, ο Στάρμερ θεωρείται από πολλούς ως κατεστημένο, χωρίς το χάρισμα άλλων πολιτικών. Μια δημοσκόπηση του YouGov στις αρχές του  έτους τον κατέταξε πίσω από τον Φάρατζ του Reform σε δημοτικότητα και η βαθμολογία του ήταν ακόμη χαμηλότερη στους νεότερους ψηφοφόρους. Τους διέψευσε κερδίζοντας οδηγώντας τους Εργατικούς στην εξουσία μετά από 14 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Σιγκαπούρη: Πώς είναι να ζεις στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου

Κώστας Γεράρδος – Πλαίσιο Computers: Σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Το πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών της δεκαετίας του ’80 στην Πελοπόννησο γίνεται πολυτελές resort (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ