Διπλό προειδοποιητικό «χτύπημα» επεφύλασσαν προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, δύο από τους ισχυρότερους κεντρικούς τραπεζίτες της περιοχής, ο Γερμανός Γιοακίμ Νάγκελ και ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ζητώντας ουσιαστικά την ανάληψη δράσης για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ειδικά δε, υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πραγματικά, σε μια σπάνια κοινή τοποθέτηση τους, οι κυβερνήτες της Bundesbank και της Banque de France συνυπέγραψαν άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung και τη γαλλική Le Monde, στην οποία προειδοποιούν ότι η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ θα πρέπει να «ξυπνήσει» την Ευρώπη, προκειμένου να αντισταθεί στις καθοδικές πιέσεις που θα ασκηθούν στην οικονομία της.

Για το σκοπό αυτό ζητούν… περισσότερη Ευρώπη μέσα από την εμβάθυνση της κοινής αγοράς, καθώς και διεύρυνση της ένωσης στον τομέα των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων. Επίσης, καλούν σε στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και πάταξη της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

«Είτε η Ευρώπη θα συνεχίσει σε ένα καθοδικό μονοπάτι χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλής καινοτομίας, ήτοι το μονοπάτι των τελευταίων τριών δεκαετιών και κυρίως των τελευταίων ετών, το οποίο η έκθεση Ντράγκι περιγράφει ωμά ως μιας αργή και επώδυνη επιβράδυνση, είτε θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ακολουθήσουμε ένα φιλόδοξο ακόμη και διασπαστικό μονοπάτι» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Έκκληση για δυναμικό ρόλο από τον γαλλογερμανικό άξονα

Προειδοποιώντας δε, σε υψηλούς τόνους πως η πολιτική παράλυση έχει αφήσει την Ευρώπη ακόμη πιο ευάλωτη απέναντι σε έναν εμπορικό πόλεμο (αυτόν που απειλεί να πυροδοτήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ), ζητούν ειδικά από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας να βγουν… μπροστά και να αναγεννήσουν την «κοινή γαλλο-γερμανική δράση».

Μάλιστα, επισημαίνουν πως η έλλειψη συνοχής μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού αποτελεί τροχοπέδη για όλη την Ευρώπη. «Το να είμαστε χωρισμένοι δεν καταδικάζει μόνο εμάς, καταδικάζει την Ευρώπη» προειδοποιούν.

Πάντως, οι δύο τραπεζίτες κινούνται προσεκτικά όταν φτάσουν στο κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης και της κοινής έκδοσης χρέους, που έχει ζητήσει ευθέως ο Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη έκθεση του για την ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το ερώτημα της κοινής έκδοσης χρέους

Αν και οι δύο τραπεζίτες δεν εναντιώνονται κατά βάση στην κοινή έκδοση χρέους, επισημαίνουν ότι το μέτρο αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο για να κινηθεί η Ευρώπη μπροστά. Αντ’ αυτού σχολιάζουν πως το μπλοκ θα πρέπει να δώσει καταρχάς προτεραιότητα σε λιγότερο ακριβές και κυρίως διαρθρωτικές επιλογές. Κοινώς ζητούν πρώτα και κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πριν τεθεί πρακτικά θέμα κοινής έκδοσης χρέους.

Τα όσα έθεσαν οι δύο τραπεζίτες με το άρθρο-παρέμβαση τους ήταν – διόλου τυχαία – βασικό θέμα συζήτησης στο μεγάλο τραπεζικό συνέδριο του Frankfurt European Banking Congress, στο οποίο αμφότεροι μίλησαν νωρίτερα, όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα

Κοινός παρονομαστής και των τριών κορυφαίων μορφών της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης ήταν η προειδοποίηση πως η Ευρώπη θα πρέπει να… ανασκουμπωθεί πολιτικά και κυρίως οικονομικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «τυφώνα» Τραμπ.

«Από πέρυσι, η φθίνουσα θέση της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας έχει έρθει πιο ξεκάθαρα στο φως. Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει επίσης γίνει λιγότερο ευνοϊκό, με αυξανόμενες απειλές για το ελεύθερο εμπόριο από όλες τις γωνιές του κόσμου» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, ασκώντας κριτική για την αδράνεια που έχει επιδείξει η Ευρώπη απέναντι στην ανάγκη να προχωρήσει σε ενοποίηση των κεφαλαιαγορών.

Στην ομιλία του ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό επανέλαβε το μακροχρόνιο αναπτυξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με τα ρίσκα να αυξάνονται σαφώς εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ δρομολογήσει τους δασμούς που έχει προαναγγείλει.

Στην πρόκληση που συνιστά πολιτικά και οικονομικά για την Ευρώπη η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ αναφέρθηκε, στη δική του ομιλία και ο Γιόακιμ Νάγκελ, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της ενότητας της Ευρώπης και της από κοινού λήψης δράσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων. Μάλιστα, υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή απάντηση στους όποιους αμερικανικούς δασμούς θα πρέπει να είναι «συνετή» και προσεκτική.

Σε κάθε περίπτωση δε, επανέλαβε και αυτός την ανάγκη προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης κυρίως όσον αφορά την τραπεζική ένωση και την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, στο πλαίσιο και των προτάσεων Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Γερμανός τραπεζίτης πρόσθεσε και ένα πολιτικό σχόλιο όσον αφορά τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως η ενίσχυση του λαϊκισμού, λειτουργεί σαν ανασχετικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ

Όσον αφορά τα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αμφότεροι οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ομιλίες τους στο συνέδριο εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως ο πληθωρισμός κινείται σε σταθερά καθοδική πορεία προς το όριο του 2% επιτρέποντας στο συμβούλιο να συνεχίσει στο μονοπάτι που έχει ξεκινήσει.

Ο Γάλλος τραπεζίτης υποστήριξε, μάλιστα, πως «βλέπει» ότι το όριο του 2% θα επιτευχθεί νωρίτερα από ότι οι επίσημες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας έχουν εκτιμήσει. Κατά τον πρόεδρο της Buba, ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό θα εκπληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2025.

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το συμβούλιο θα προχωρήσει και σε τέταρτη μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, όπως δηλαδή προβλέπουν αναλυτές και traders. Ο Γερμανός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως όλα θα εξαρτηθούν από το νέο πακέτο των οικονομικών προβλέψεων που θα δημοσιευτούν πριν τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Πυρηνικός πόλεμος: Πώς θα προετοιμαστείτε και πώς θα μείνετε ασφαλείς – Σύντομος οδηγός επιβίωσης

«Φτωχές» επιδόσεις για ελληνικό Χρηματιστήριο και Γενικό Δείκτη προβλέπει η Goldman Sachs το 2025

Το rebranding της Jaguar τρώει «πολύ ξύλο» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα