Και επίσημα ως… πόλη μπορεί να αυτο-αποκαλείται εφεξής το Γιβραλτάρ, σχεδόν 180 χρόνια μετά την πρώτη απονομή του σχετικού καθεστώτος από τη Βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας.
Ο «Βράχος», όπως αλλιώς ονομάζεται αυτή η μικροσκοπική έκταση των 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη νοτιοδυτική Ευρώπη, αποτελεί υπερπόντια κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1713 (μέχρι τότε άνηκε στο βασίλειο της Ισπανίας).
Παρότι το 1842 είχε λάβει μια πρώτη αναγνώριση από τη «μαμά» Αγγλία, μέχρι και σήμερα -για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο- δεν συγκαταλεγόταν στη λίστα των πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό, ωστόσο, άλλαξε στο πλαίσιο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, το οποίο εορτάστηκε τον Ιούνιο για τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάρρηση της Βασίλισσας Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο.
Σύμφωνα με το BBC, συνολικά 39 τοποθεσίες (υπερπόντιες και μη) υπέβαλαν αίτημα αναγνώρισης, αλλά μόλις οκτώ τελικά πέτυχαν τον στόχο τους. Ανάμεσα σ’ αυτές και το Γιβραλτάρ.
Το status της πόλης (χωρίς να υπάρχει κάποιος γραπτός κανόνας) συνήθως απονέμεται σε περιοχές, οι οποίες διαθέτουν καθεδρικό ναό ή πανεπιστήμιο, αλλά και σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό. Η απόφαση λαμβάνεται από τον μονάρχη, δηλαδή τη Βασίλισσα της Αγγλίας, κατόπιν εισήγησης του υπουργικού συμβουλίου.
Στην πράξη, φυσικά, η εν λόγω αναγνώριση συνεπάγεται ελάχιστα υλικά οφέλη (ούτε έξτρα χρηματοδότηση, ούτε επιπλέον βοήθεια). Ωστόσο, αποτελεί μια πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λίστα, σήμερα υπάρχουν 81 τοποθεσίες, οι οποίες θεωρούνται πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Γιβραλτάρ συγκαταλέγεται στις μόλις πέντε, οι οποίες βρίσκονται σε υπερπόντια εδάφη. Οι άλλες τέσσερις είναι το Χάμιλτον στις Βερμούδες, το Τζέιμσταουν στην Αγία Ελένη, το Ντάγκλας στη Νήσο του Μαν και το Στάνλεϊ στα Νησιά Φώκλαντ.
Διαβάστε επίσης
Zetland Capital: Πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το νέο Hilton Curio Collection – Από το 2023 στη Ρόδο