search icon

Ευρώπη

Κατεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία μια «ανάσα» πριν από τις εκλογές – Τι θα κάνει η ΕΚΤ (γράφημα)

Οι αγορές στοιχηματίζουν σε μία ή δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024 - Tο spread των γαλλικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 85 μονάδες βάσης

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε ελαφρώς- ενισχύοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και προσφέροντας ένα μία οικονομική «ανάσα»  για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο, ύστερα από αύξηση 2,6% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Η μέτρηση ταυτίστηκε με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση έδειξε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και στην Ισπανία. Η αύξηση των τιμών μετριάστηκε στο 3,5% από 3,8%, επίσης σύμφωνα με τις προσδοκίες, αν και ένας δείκτης των υποκείμενων πιέσεων παρέμεινε σταθερός. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε αλλά παρέμεινε κάτω από το 1%.

Ενώ η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού αυτόν το μήνα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι να χαράξουν μια πορεία για τη νομισματική πολιτική εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τα πάντα, από την αύξηση των μισθών έως τα ζητήματα γεωπολιτικής.

Οι αγορές στοιχηματίζουν σε μία ή δύο ακόμη μειώσεις το 2024 – μια άποψη που υποστηρίζουν ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Εκτός από τα στοιχεία της Παρασκευής, οι επενδυτές θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τους αριθμούς για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία τη Δευτέρα και την Ευρωζώνη συνολικά την Τρίτη.

Το Nowcast του Bloomberg Economics για την Ένωση  υποδεικνύει μέτρηση 2,4% – από 2,6% τον Μάιο.
Μια έρευνα της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε επίσης την Παρασκευή, έδωσε ελπίδες ότι η υποχώρηση των τιμών μπορεί να συνεχιστεί, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεταξύ των καταναλωτών της ευρωζώνης να μειώνονται τόσο για τους επόμενους 12 μήνες όσο και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να κατευθύνονται υψηλότερα το πρωί της Τετάρτης, με τη Γαλλία να υποαποδίδει πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου. Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων έναντι της Γερμανίας διευρύνθηκε περαιτέρω κατά τρεις μονάδες βάσης στις 85 μονάδες βάσης – το υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Το αντίστοιχο ιταλικό επιτόκιο επίσης αυξήθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η ακρίβεια στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη τιμών, ο πληθωρισμός υποχώρησε ακόμη περισσότερο από ό,τι στην εναρμονισμένη μέτρηση, φθάνοντας το 2,1% τον Ιούνιο.

Το κόστος ζωής αποτελεί μείζον ζήτημα στις πρόωρες εκλογές που ξεκινούν την Κυριακή. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη και οι τιμές αποτελούν κορυφαίες ανησυχίες και τα μεγαλύτερα κόμματα έχουν προτείνει μέτρα, όπως μείωση των φόρων επί των πωλήσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η ψηφοφορία θολώνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, με τις ανησυχίες για τις αλλαγές πολιτικής να ωθούν τους επενδυτές να απορρίψουν τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία και να αυξήσουν το κόστος δανεισμού. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται επίσης, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και μείωση των προοπτικών για το βιοτικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, στα καλύτερα νέα για την παρούσα κυβέρνηση, μια ξεχωριστή ανακοίνωση της Insee έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Μάιο, καθώς τα νοικοκυριά ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα και ενέργεια. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση.

Διαβάστε ακόμη

NBG Securities: Τα top picks για το δεύτερο εξάμηνο του έτους (πίνακες)

Χατζηδάκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες

Στο 6% η ανεργία στη Γερμανία τον Ιούνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version