Η Shein, ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικής που ιδρύθηκε στην Κίνα, είχε μεγάλες φιλοδοξίες να εισηχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου επιδεινώθηκαν, η εταιρεία fast fashion άρχισε να εξετάζει πιο προσεκτικά ένα εφεδρικό σχέδιο πέρα από τον Ατλαντικό.
Σύμφωνα με πηγές των New York Times, η εταιρεία εστιάζει πλέον περισσότερο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO). Αυτή μπορεί να μην ήταν η αρχική επιλογή της Shein, αλλά αν τελικά προχωρήσει θα σημάνει μια μεγάλη νίκη για τη Βρετανία, η οποία φοβόταν πως η πρωτεύουσά της θα σταματούσε να είναι παγκόσμιος χρηματοοικονομικός κόμβος.
Ο Τζέρεμι Χαντ, Υπουργός Οικονομικών του Λονδίνου έχει προσεγγίσει τη Shein, προβλέποντας ότι η εισαγωγή μιας μεγάλης εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα ενίσχυε τη θέση της πόλης, ως ένα από τα κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.
Με βάση πολλές παραμέτρους, το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι ένας κρίσιμος οικονομικός κόμβος, όπου οι τιμές καθορίζονται καθημερινά για τα πολύτιμα μέταλλα, διαπραγματεύονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα και συντάσσονται παγκόσμιες ασφαλιστικές συμβάσεις. Αλλά ο ανταγωνισμός για επενδυτές – μεταξύ πόλεων όπως η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη – είναι έντονος.
Σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το Λονδίνο, Βρετανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αναθεωρήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να κάνουν το χρηματιστήριο της πόλης πιο ελκυστικό για τις σύγχρονες βιομηχανίες, ιδιαίτερα τις εταιρείες τεχνολογίας, αντί να στηρίζονται στους τομείς, όπως ο τραπεζικός, που έχτισαν ιστορικά τον χρηματοοικονομικό κλάδο του Λονδίνου.
Η φήμη της βρετανικής πρωτεύουσας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δέχτηκε επίσης πλήγμα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω ανησυχιών ότι οι τράπεζες θα μεταφέρουν χρήματα και εργαζόμενους στην ΕΕ. Μερικοί από αυτούς τους φόβους ήταν υπερβολικοί, αλλά το Brexit έχει επηρεάσει αρνητικά το Λονδίνο. Το Άμστερνταμ, για παράδειγμα, ξεπέρασε τη βρετανική πρωτεύουσα ως το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσης μετοχών της Ευρώπης πριν από περίπου τρία χρόνια, σύμφωνα με την Cboe Capital Markets.
Πώς δελεάζει τις εταιρείες
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια για να δελεάσει τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις τεχνολογικές startups, να αντλήσουν κεφάλαια μέσω IPO. στο Λονδίνο. Για παράδειγμα, η Βρετανία μείωσε τον αριθμό των μετοχών που απαιτείται να διαθέτει στο χρηματιστήριο μια εταιρεία στο 10% από 25%.
Άλλες προγραμματισμένες αλλαγές αναμένεται να διευκολύνουν τις εταιρείες να πραγματοποιούν μεγάλες εξαγορές ή άλλες συναλλαγές χωρίς την έγκριση των μετόχων.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί δεν αποταμιεύουν οι Έλληνες
Μονεμβασιώτης (ΒΕΝΕΤΗΣ): Έτοιμο το Jackson Hall στο Κολωνάκι – Πότε ξεκινά τη λειτουργία του (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ