Αμετάβλητη παρέμεινε η οικονομία της Ιταλίας το τρίτο τρίμηνο – μόλις που απέφυγε την ύφεση– καθώς η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δίνει μάχη για να διατηρήσει την αύξηση της παραγωγής και ταυτόχρονα να περιορίσει το χρέος.
Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο περιορίστηκε σε ετήσια βάση στο 1,8%, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο -0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat.
Τον Σεπτέμβριο, πάντα σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5,3%. Η εντυπωσιακή μείωση οφείλεται, κυρίως, στον σημαντικό περιορισμό του κόστους της ενέργειας (- 17% στην ελεύθερη αγορά και – 32% στην προστατευόμενη). Οι τομείς που παρουσίασαν αύξηση των τιμών τον Οκτώβριο, είναι εκείνοι των ακινήτων (+ 4%), των μέσων μεταφοράς (+4%) και των τροφίμων (5,6%).
Σύμφωνα με τον Μαριάνο Μπέλα, υπεύθυνο της υπηρεσίας ερευνών του Ιταλικού Εμπορικού Συλλόγου Confcommercio, «συνολικά, στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη, η μείωση του πληθωρισμού συνεχίζεται με αδιάκοπο και σχετικά σύντομο ρυθμό», αλλά «η θετική αυτή πραγματικότητα τίθεται σε κίνδυνο από τις γεωπολιτικές εντάσεις της φάσης που διανύουμε». Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Codacons, τέλος, θεωρεί ότι «είναι οφθαλμαπάτη» και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται για πραγματική μείωση των τιμών, από την στιγμή που ο μόνος μεγάλος περιορισμός κόστους αφορά την ενέργεια, ενώ τα τρόφιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν».
Οι καθαρές εξαγωγές έδωσαν ώθηση στην οικονομία, αν και η εγχώρια ζήτηση λειτούργησε ως τροχοπέδη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο Istat.
Το αποτέλεσμα φέρνει τη Μελόνι σε δύσκολη θέση, καθώς αγωνίζεται να επενδύσει στην οικονομία και ταυτόχρονα να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας. Υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα αυξανόμενα επιτόκια και οι ασθενέστερες παγκόσμιες εξαγωγές επιβαρύνουν την υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της ευρωζώνης. Η Τράπεζα της Ιταλίας βλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2023 κατά μόλις 0,7%.
«Τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούμε, όπως αναγνωρίζει η κυβέρνηση, περαιτέρω προσπάθειες τόσο στη δημοσιονομική πολιτική όσο και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ιγνάτσιο Βίσκο σε εκδήλωση στη Ρώμη.
Σημείωσε επίσης «καθοδικούς κινδύνους» για την οικονομία, «ιδίως υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εντάσεων και της ακαμψίας των συνθηκών χρηματοδότησης».
Διαβάστε ακόμα
Αυτά είναι τα μέτρα για τους «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές
Σπάνε ρεκόρ οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες (γράφημα)
Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ