search icon

Ευρώπη

Ιταλία: Οι τρεις εναλλακτικές για τη νέα κυβέρνηση

Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις

Μία ημέρα μετά την επίσημη παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ηττήθηκε στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο και η πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου, Λάουρα Μπολντρίνι έχουν μεταβεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, τρία είναι τα σενάρια που κυριαρχούν στον ιταλικό Τύπο για την επόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica στόχος του Ματαρέλα είναι να δώσει τέλος στην πολιτική κρίση το συντομότερο δυνατό εξετάζοντας τρεις εναλλακτικές: τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συναίνεσης, τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες και τον σχηματισμό κυβέρνησης εκ νέου με τον… Ρέντσι.

Αναλυτικότερα, η ιταλική εφημερίδα εκτιμά πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να καταλήξει ανάμεσα στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ή «εθνικής ευθύνης», στην οποία θα συμμετάσχουν το Δημοκρατικό Κόμμα και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάτι που φαντάζει δύσκολο καθώς ένα τέτοιο σχήμα δεν αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την αντιπολίτευση.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες, με τον Ματαρέλα να επιλέγει ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, τον υπουργό Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι ή τον πρόεδρο της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν την απαραίτητη συναίνεση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου.

Το τρίτο και το επικρατέστερο σενάριο είναι μία κυβέρνηση με τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προς το παρόν το απορρίπτει τονίζοντας ότι «η μπάλα βρίσκεται στα χέρια όσων υποστήριξαν “όχι” , πρέπει να πουν εκείνοι τι θέλουν να κάνουν». Βέβαια, ο 41χρονος πρωθυπουργός μετά την ήττα της περασμένης Παρασκευής είχε ανακοινώσει δημόσια τη παραίτησή του, την οποία μία μόλις ημέρα αργότερα «πάγωσε» έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Ματαρέλα.

Επομένως, δεν είναι απίθανο οι πιέσεις που θα του ασκήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον ωθήσουν να επανεξετάσει την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας για μία ακόμα φορά.
Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Ρέντσι μοιάζει να έχει γίνει πιο αρεστός στους Ιταλούς πολίτες, μετά την ανάληψη ευθύνης για την αποτυχία του δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες συγκέντρωσε δύο επιπλέον μονάδες σε ποσοστό δημοτικότητας, ενώ οι «νικητές» του δημοψηφίσματος ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και το δεξί του χέρι Λουίτζι Ντι Μάιο έχασαν μέχρι τρεις μονάδες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αν ο Ρέντσι αποφάσιζε τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος ένας στους τρεις ερωτηθέντες θα το ψήφιζε.

Εν τω μεταξύ, άμεση προσφυγή στις κάλπες ζητά ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, αλλά και ο ηγέτης του πεντάστερου κινήματος, που επιδιώκουν στην αξιοποίηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ο οποίος πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με μπόνους εδρών. Ο Γκρίλο, μάλιστα, προβλέπει έναν πολύ δύσκολο χρόνο προτάσσοντας ως μόνη λύση τις εκλογές ώστε να αποφευχθεί όπως λέει «μία νέα κυβέρνηση που θα είναι δεμένη με λουρί από τις Βρυξέλλες».

Ανεξαρτήτως της βούλησης του αντιευρωπαϊκού κινήματος και του εθνικιστικού κόμματος, το θρίλερ αναμένεται να έχει φτάσει στο τέλος του είτε την ερχόμενη Κυριακή, είτε την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακοινώνει το νέο κυβερνητικό σχήμα με το οποίο η χώρα θα οδηγηθεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, έπειτα από την οποία δεν αποκλείεται η προκήρυξη νέων εκλογών.

Exit mobile version