search icon

Ευρώπη

Ιταλία: Μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία στις περιφέρειες παρά το καμπανάκι της Κομισιόν

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που ζητούσε πιεστικά από την κυβέρνηση η Λέγκα - Γιατί ενέδωσε η Μελόνι - Για περισσότερες πιέσεις στα ήδη ευάλωτα δημοσιονομικά της χώρας έχουν προειδοποιήσει η Τράπεζα της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται οι δημοσιονομικές εξουσίες των περιφερειακών κυβερνήσεων της Ιταλίας ενέκρινε νωρίτερα η Βουλή, παρά τις επικρίσεις που είχε δεχτεί η κυβέρνηση Μελόνι πως το συγκεκριμένο μέτρο θα δυσχεράνει το κλίμα για τα ήδη ευάλωτα δημοσιονομικά της χώρας.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο προκρίθηκε από την υπερσυντηρητική Λέγκα του Βορρά, ήτοι τον έναν από τους δύο εταίρους της Τζόρτζια Μελόνι, που ζητούσε πιεστικά την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις περιφερειακές κυβερνήσεις κυρίως σε δημοσιονομικά και φορολογικά ζητήματα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ενέδωσε τελικά στην απαίτηση του Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αγνοώντας τις αρνητικές συστάσεις για το θέμα τόσο από την Τράπεζα της Ιταλίας όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, η Μελόνι είχε αρχικά αρκετές αντιρρήσεις όμως πείστηκε να ενδώσει προκειμένου να διασφαλίσει σε αντάλλαγμα τη στήριξη της Λέγκας στην πρόθεση της να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συντάγματος. Μάλιστα, η πρώτη ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση που θα ανοίξει το δρόμο για την απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τη λαϊκή βάση πέρασε σε πρώτη ψήφο από τη Γερουσία, μόλις στις αρχές της εβδομάδας.

Προφανώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στο μέτρο, όμως οι δυνάμεις της τρικομματικής δεξιάς κυβέρνησης συσπειρώθηκαν διασφαλίζοντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Κατά τον Σαλβίνι, το νέο καθεστώς είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας «μιας πιο αποτελεσματικής και μοντέρνας Ιταλίας» που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες της από το βορρά έως το νότο. Όμως, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας έχει από την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο προειδοποιήσει πως οι αλλαγές κινδυνεύουν να αυξήσουν το βάρος για τον προϋπολογισμό.

Ανάλογη αρνητική στάση κράτησε και η Κομισιόν. Μάλιστα, οι εξελίξεις στη Ρώμη συνέπεσαν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει σήμερα τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών μελών, από τα οποία ξεχωρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Κομισιόν, αν η Ρώμη δεν λάβει αποφασιστική δράση για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών της, ο λόγος χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά φτάνοντας το 168% επί το ΑΕΠ μέχρι το 2034.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Εκκινεί διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία, Iταλία και άλλες πέντε χώρες – Τι αναφέρει για Ελλάδα

Σεντένο (ΕΚΤ): Πιθανές και άλλες μειώσεις επιτοκίων εάν επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός

Fitch: Μεταθέτει τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων στη Κίνα το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version