Η αφρικανική πανώλη των χοίρων απειλεί τη βιομηχανία κρέατος και αλλαντικών στην Ιταλία, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα 6.200 ζώα προσβλήθηκαν από την πανώλη σε φάρμα του νότια του Μιλάνου.
Τα άρρωστα ζώα οδηγήθηκαν στο σφαγείο, σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα για να σταματήσει η ασθένεια που απειλεί την ιταλική βιομηχανία προσούτο, αλλαντικών και χοιρινού κρέατος αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από τότε που η πανώλη των χοίρων εμφανίστηκε στη χερσόνησο τον Ιανουάριο του 2022, η Ιταλία έχει θανατώσει σχεδόν 120.000 χοίρους – τα τρία τέταρτα αυτών μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντάθηκε.
«Είναι μια ερημιά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της φάρμας Τζιοβάνι Αϊρόλι από τη φάρμα του στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, που αποτελεί το σημείο μηδέν για την επιδημία της πανώλης των χοίρων στην Ιταλία. Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος σε κανέναν, εκτός από τους υπαλλήλους, και τότε υπό αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής που απαιτούν καθαρές φόρμες και μπότες για χρήση μόνο εντός των εγκαταστάσεων.
Η ασθένεια κορυφώθηκε με 24 κρούσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα περισσότερα από αυτά στη Λομβαρδία. Η περιοχή μεγαλύτερης ανησυχίας, όπου η μόλυνση έχει επιβεβαιωθεί σε οικόσιτους χοίρους, εκτείνεται σε 4.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (σχεδόν 1.740 τετραγωνικά μίλια) και περιλαμβάνει το γειτονικό Πιεμόντε και την Εμίλια Ρομάνια, μια περιοχή παγκοσμίως γνωστή για το βραβευμένο προσούτο Πάρμας.
Ο αντίκτυπος της επιδημίας της πανώλης των χοίρων είναι μεγαλύτερος. Οι αγρότες στην περιοχή των 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (8.880 τετραγωνικών μιλίων) αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμούς λόγω των μολυσμένων αγριόχοιρων ή επειδή εμπίπτουν σε μια νεκρή ζώνη.
Η Coldiretti, η ισχυρή ομάδα πίεσης της γεωργίας της Ιταλίας, εκτιμά ότι η ζημία στον κλάδο μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ (554 εκατομμύρια δολάρια), εν μέρει λόγω των απαγορεύσεων εισαγωγής, και προειδοποιεί ότι ορισμένοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα προς το ζην.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, ο τομέας παράγει 20 δισεκατομμύρια ευρώ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από τις φάρμες όπου εκτρέφονται οι χοίροι μέχρι τα εργοστάσια όπου ωριμάζει το ζαμπόν.
«Η εξάπλωση της πανώλης των χοίρων έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των ζώων αλλά και ολόκληρου του τομέα του χοιρινού κρέατος», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Confindustria Ετόρε Πραντίνι σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας, σύμφωνα με το Associated Press.
Αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η πανώλη των χοίρων στην Ιταλία, 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ταϊβάν και το Μεξικό, έθεσαν άμεση απαγόρευση εισαγωγής ιταλικών χοιρινών εδεσμάτων, όπως το προσούτο crudo, ανεξάρτητα από το αν παράγονται σε περιοχή όπου ανιχνεύθηκε η πανώλη των χοίρων ή όχι. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλες τέσσερις χώρες περιόρισαν τις εισαγωγές.
Αυτό επέφερε άμεση απώλεια 20 εκατ. ευρώ (22 εκατ. δολάρια) μηνιαίως στις εξαγωγές σε έναν τομέα που κατέγραψε πωλήσεις 2,1 δισ. ευρώ (2,3 δισ. δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Assica των ιταλικών βιομηχανιών κρέατος.
Αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς δεν σταμάτησαν τις εισαγωγές προϊόντων χοιρινού κρέατος, εφόσον αυτά προέρχονταν από περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί από την πανώλη των χοίρων.
Ο Αϊρόλι, ο οποίος παράγει ζαμπόν τόσο για το San Daniele όσο και για το προσούτο της Πάρμας, όπως και πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι, δεν αναμένει να ξαναρχίσει την επιχείρησή του που εκτρέφει περίπου 13.000 χοίρους ετησίως μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πανώλη των χοίρων. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε μπορεί να γίνει αυτό.
Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή προσούτο της Ιταλίας.
«Η περιορισμένη διαθεσιμότητα φρέσκων χοιρινών ποδιών δημιουργεί ισχυρούς περιορισμούς στην παραγωγή», σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοπραξίας προσούτο της Πάρμας, η οποία παράγει προσούτο με το πιστοποιητικό προέλευσης που έχει σχεδιαστεί για την προστασία τροφίμων υψηλής ποιότητας που παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους. Πρόσθεσε ότι η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών λόγω της έκτακτης ανάγκης ήταν επίσης «μη βιώσιμη».
Οι αγρότες που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός των περιοχών που προκαλούν ανησυχία λαμβάνουν επιπλέον μέτρα σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι η ασθένεια δεν θα τους φτάσει. Μόλις εντοπιστεί, όλοι οι χοίροι στην εκμετάλλευση, ακόμη και αν είναι υγιείς, πρέπει να θανατωθούν.
Διαβάστε ακόμη
Ηνωμένο Βασίλειο: 142 χρόνια μετά, τέλος η ενέργεια από άνθρακα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα