Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας “ισχυρής πλειοψηφίας” στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποια κόμματα σκοπεύει να συνεργαστεί το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S).
Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ντι Μάιο με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα.
“Τις τελευταίες ώρες, ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες συνομιλίες για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στην υπηρεσία των πολιτών” είπε ο Ντι Μάιο, εξηγώντας ότι το M5S δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή “έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να υλοποιήσουμε”. Πρόσθεσε όμως ότι “δεν τον φοβίζει” η άμεση προσφυγή στις κάλπες.
“Δεν θα αφήσουμε το καράβι να βυθιστεί”, τόνισε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το αντισυστημικό M5S είναι το πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο και διαθέτει σχετική πλειοψηφία, γύρω από την οποία θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός.
“Οι πολίτες μας ζήτησαν τον Μάρτιο του 2018 να αλλάξουμε αυτή τη χώρα σε βάθος”, είπε, στρεφόμενος εναντίον του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας και πρώην εταίρου του στην κυβέρνηση, Ματέο Σαλβίνι, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Το M5S δεν μπορεί να συμμορφωθεί με “τα καλοκαιρινά καπρίτσια”, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε στις 8 Αυγούστου ο Σαλβίνι, όταν ανακοίνωσε το τέλος της συμμαχίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα πριν από 14 μήνες.
Ο Ντι Μάιο παραδέχτηκε ότι το Κίνημά του έκανε λάθη κατά τη διακυβέρνησή της χώρας, όμως υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός αυτός γεννήθηκε “από ένα συμβόλαιο βασισμένο στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η οποία υπονομεύτηκε από μια μονομερή ρήξη” εκ μέρους του Σαλβίνι.
Ο ηγέτης του M5S απαρίθμησε δέκα προγραμματικά σημεία που είναι απαραίτητο να τηρηθούν από μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ένα μέρος αυτού του προγράμματος συμπίπτει με εκείνο που έχει προτείνει τις τελευταίες ημέρες το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ανέφερε ως βασική προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, την ψήφιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού, παροχής βοήθειας στις οικογένειες, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και ένα σχέδιο επενδύσεων για τον νότο. Ο Ντι Μάιο δεν έκανε καμία αναφορά στην Ευρώπη, αν και το PD του έχει ζητήσει να επιβεβαίωσει την πίστη του στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας.