Η προσωρινή κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο είναι ένα νέο μέτρο που υιοθετεί η Ισπανία με στόχο την ελάφρυνση των καταναλωτών από την ακρίβεια.

Αντίστοιχα με την Ελλάδα, οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγός στον κόσμο, έχουν εκτιναχθεί εν μέσω εκρηκτικού πληθωρισμού και εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που έπληξε τις σοδειές.

Η τιμή του ελαιολάδου έχει ανέβει κατά 272% από τον Σεπτέμβριο του 2020 και πλέον ένα πεντάλιτρο δοχείο μπορεί να κοστίζει πάνω από 50 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. Η χρήση του όμως είναι ευρεία, με τους Ισπανούς να καταναλώνουν ο καθένας κατά μέσο όρο έξι λίτρα ετησίως σε σύγκριση με 0,4 λίτρα διεθνώς. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών υποχρέωσε πολλούς να στραφούν σε φθηνότερα λάδια.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% στο 5% στο πλαίσιο μέτρων για την ακρίβεια. Τώρα, ο ΦΠΑ θα καταργηθεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ έπειτα και μέχρι το τέλος του έτους θα επανέλθει στο 2%. Στη συνέχεια, πρόκειται να φορολογείται στο 4% και θα εντάσσεται στην κατηγορία των βασικών τροφίμων.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, María Jesús Montero, δήλωσε ότι η απόφαση για κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο «αντανακλά τη σημασία του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή και τον υγιή τρόπο ζωής».

Διαβάστε ακόμη

Το σχέδιο για τη «μεταμόρφωση» των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ

ΑΑΔΕ: Έρχονται πρόστιμα για αδήλωτες πισίνες

Fisker: Το (δεύτερο) disaster story μιας ιδιοφυίας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ