search icon

Ευρώπη

Τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας στο «στόχαστρο» του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση - Ντάισελμπλουμ: Υπήρξε «ισχυρή στήριξη» των προτάσεων της Κομισιόν για Ισπανία-Πορτογαλία – Οι τελικές αποφάσεις στο αυριανό Ecofin - «Πρόβλημα αλλά όχι μέγιστη απειλή», οι ιταλικές τράπεζες σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ – Επίσπευση των διαδικασιών για το Brexit, ζητά ο Μοσκοβισί - Στο "μενού" και η Ελλάδα

Εφαρμογή των κανόνων ζητούν οι Ευρωπαίοι από Μαδρίτη και Λισαβόνα για αποφυγή των κυρώσεων– Οι τελικές αποφάσεις στο αυριανό Ecofin – «Πρόβλημα αλλά όχι μέγιστη απειλή», οι ιταλικές τράπεζες σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ – Επίσπευση των διαδικασιών για το Brexit, ζητά ο Μοσκοβισί

της Σοφίας Ζαφείρη

Ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, ιταλικές τράπεζες, επιπτώσεις από το επικείμενο Brexit και λίγο… εσάνς ελληνικού προγράμματος απασχολούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο τελευταίο Eurogroup για το καλοκαίρι, εάν φυσικά δεν συμβεί κάτι απρόσμενο και «χαλάσει» τις διακοπές των Ευρωπαίων.

Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Επισήμως στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης δεν υπάρχει η Ελλάδα. Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα γίνουν υποδείξεις αναφορικά με τις εκκρεμότητες ενώ ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος αναμένεται να θίξει και την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% καθώς η ελληνική πλευρά πιέζεται για να συντάξει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής 2016 – 2020 που κανονικά ήταν να κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Στελέχη του υπουργείου μάλιστα δεν αποκλείουν η διαδικασία αυτή να καθυστερήσει έως τον Αύγουστο με δεδομένο ότι απαιτούνται ζυμώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο μεταξύ η Κομισιόν έχει εκφράσει ήδη την ενόχληση της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την εφαρμογή των 16 προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ ευρώ. Η υποδόση αυτή είναι μεν προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο, αλλά οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα ήδη υπολογίζονται και κάποιες έχουν παρέλθει άπρακτες, όπως η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης πέντε δράσεις για ενεργειακά θέματα και ανάλογος αριθμός για θέματα ιδιωτικοποιήσεων, με κορυφαίο το ίδιο το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο να κρατήσει «σκληρή γραμμή» για «σθεναρή υποστήριξη» στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Ισπανία, Πορτογαλία

Το ζήτημα των ελλειμμάτων Ισπανίας και Πορτογαλίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον, όπως απέδειξε και καταιγισμός ερωτήσεων που δέχθηκαν τα κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης προσερχόμενα στο σημερινό Eurogroup.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαροι, υπογραμμίζοντας ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, αλλά ξεκαθάρισαν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο αυριανό Ecofin (συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.). Εκεί θα εξετασθεί η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν, η οποία ζητά να επιβληθούν κυρώσεις τόσο σε Ισπανία όσο και σε Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια να ισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας θα έχουν το χρόνο τις επόμενες ημέρες να συζητήσουν με την Επιτροπή και να ξεκαθαρίσουν τον χρόνο που χρειάζονται για την διόρθωση του ελλείμματος τους.

Υποστήριξε ακόμη πως ενδέχεται να μην υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις προς τις δύο χώρες διότι είναι ύψιστης σημασίας να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σενάριο από τις Ισπανικές και Πορτογαλικές Αρχές. «Σε 20 ημέρες αποφασίζονται οι κυρώσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διαπραγματεύεται επί 2 μήνες».

Ανάλογου τύπου ήταν οι δηλώσεις και του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως «όταν έχεις κανόνες, πρέπει να τους σέβεσαι. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δείξουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι τιμωρία. Δεν υπήρξε μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων όπως είχαμε συστήσει και όπως είχαν δεσμευτεί».

Ιταλικές τράπεζες και Brexit

Απόλυτα ταυτισμένος με το Βερολίνο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφορικά με το θέμα των ιταλικών τραπεζών, καθώς δήλωσε πως οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποια σειρά, προσθέτοντας, όμως, ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

«Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βρετανία και στην ανάδειξη της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι δεν έχει κάποια προτίμηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσπευση των διαδικασιών του Brexit ζήτησε, από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς παράταση της όλης υπόθεσης θα ενισχύσει την αβεβαιότητα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή νέου πρωθυπουργού είναι ένα θετικό βήμα ώστε να τεθούν σε «τροχιά» οι απαραίτητες διαδικασίες.

Αρκούντως πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χ. Σέλινγκ, ο οποίος αναφερόμενος στο Brexit, υποστήριξε ότι «η χώρα από Μεγάλη Βρετανία θα γίνει Μικρή Βρετανία».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει το Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης τόσο φέτος όσο και το 2017.

Exit mobile version