Ξημερώματα Παρασκευής, 27 Δεκεμβρίου 2024: Το δεκαμελές πλήρωμα του EML Raju σαλπάρει με εντολές για μία ιδιότυπη αποστολή. Στο περιπολικό σκάφος του ναυτικού της Εσθονίας έχει ανατεθεί η προστασία του Estlink 2: πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει την Φινλανδία με την Εσθονία.
Το καλώδιο υπέστη σοβαρές ζημιές και τέθηκε εκτός λειτουργίας την ημέρα των Χριστουγέννων: στις 25 Δεκεμβρίου 2024. Οι αρχές της Εσθονίας κατάφεραν να καλύψουν άμεσα τις απώλειες ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην μείνουν χωρίς ρεύμα την πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου.
Όμως η ζημιά στο καλώδιο είναι μεγάλη. Οι ερευνητές σε Φινλανδία και Εσθονία είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για σαμποτάζ.
Η αστυνομία της Φινλανδίας έχει ήδη πραγματοποιήσει έφοδο στο πλοίο Eagle S. Πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νήσων Κουκ, που οι Βρυξέλλες και το Ελσίνκι υποστηρίζουν ότι αποτελεί μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, με τον οποίο η Μόσχα παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των φινλανδικών αρχών, οι άγκυρες του Eagle S σέρνονταν σκόπιμα στο βυθό της Βαλτικής για δεκάδες χιλιόμετρα, με στόχο να προκαλέσουν ζημιά στο υποθαλάσσιο καλώδιο Estlink 2.
Τώρα, τόσο το πλοίο όσο και το πλήρωμα του Eagle S βρίσκονται υπό κράτηση μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.
Η ενέργεια και το διαδίκτυο της Ευρώπης στο στόχαστρο
Η υπόθεση του Estlink 2 θεωρήθηκε αρκετά σοβαρή ώστε να κινητοποιήσει- εκτός από τις ναυτικές δυνάμεις Φινλανδίας και Εσθονίας- και το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι οι περιπολίες των νατοϊκών σκαφών στην Βαλτική θα ενταθούν.
Spoke w/ @alexstubb about the ongoing Finnish-led investigation into possible sabotage of undersea cables. I expressed my full solidarity and support. #NATO will enhance its military presence in the Baltic Sea.
— Mark Rutte (@SecGenNATO) December 27, 2024
Η επίθεση στο υποθαλάσσιο καλώδιο Estlink 2 δεν είναι μοναδική.
Στις 17 Νοεμβρίου του 2024, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Φινλανδία έχασαν τη σύνδεση με το διαδίκτυο, όταν το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας υπέστη σοβαρές ζημιές.
Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ένα δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών, αυτή τη φορά μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας, τέθηκε επίσης εκτός λειτουργίας.
Οι αρχές σε Σουηδία, Φινλανδία και Γερμανία υποψιάζονται σαμποτάζ από το κινεζικό πλοίο Yi Peng 3, που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα των καταστροφών. Ωστόσο το Πεκίνο δεν επέτρεψε έρευνα των Σουηδών πάνω στο πλοίο, το οποίο αναχώρησε από το σημείο χωρίς επιπτώσεις.
Sweden urges Chinese ship to return for undersea cable investigation https://t.co/I53Acjbtl2 pic.twitter.com/AUiR2RZhFK
— Reuters (@Reuters) November 26, 2024
Τα περιστατικά αυτά μπορεί να αιφνιδίασαν τις ευρωπαϊκές αρχές, ωστόσο προειδοποιητικά σημάδια έχουν δοθεί εδώ και μήνες.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για υβριδικό πόλεμο από τη Μόσχα με στόχο τα υποθαλάσσια καλώδια.
Είχαν προηγηθεί καταστροφές υποθαλάσσιων καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, αλλά και η ανάρτηση του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 2023 στο Telegram όπου έγραψε:
«…δεν μας απομένει κανένας περιορισμός -ακόμη και ηθικός- που να μας εμποδίζει να καταστρέψουμε τις καλωδιακές επικοινωνίες των εχθρών μας στον πυθμένα των ωκεανών.»
Η σημασία των υποθαλάσσιων καλωδίων
Όπως σημειώνει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), «είναι κοινή παρανόηση ότι οι περισσότερες παγκόσμιες επικοινωνίες πραγματοποιούνται μέσω δορυφόρου. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 95% των διεθνών μεταφορών δεδομένων και φωνής δρομολογούνται σήμερα μέσω των πολλών καλωδίων οπτικών ινών που διασχίζουν τις θάλασσες του κόσμου.»
The Estonian Navy is commencing the protection of the Estlink 1 sea cable with the patrol ship Raju, cooperating with the Finnish Navy and the Supreme Allied Commander Europe of NATO (SACEUR) to secure energy connections between Estonia and Finland. pic.twitter.com/YGctwT6D8z
— Estonian Defence Forces | Eesti Kaitsevägi (@Kaitsevagi) December 27, 2024
Τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα, αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν μία κρίσιμη υποδομή για την Ευρώπη.
Η Στρατηγική της ΕΕ για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EU Maritime Security Strategy) επισημαίνει «τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων από κακόβουλους φορείς κατά κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων καλωδίων, και προτείνει δράσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προστασίας των εν λόγω υποδομών.»
Τον Φεβρουάριο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «Σύσταση σχετικά με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών υποβρυχίων καλωδίων» προς όλα τα κράτη μέλη.
Κεντρική φωτογραφία: Το περιπολικό πλοίο EML Raju του εσθονικού ναυτικού περιπολεί στην Βαλτική με αποστολή να προστατεύει το υποθαλάσσιο καλώδιο Estlink 2
Διαβάστε ακόμη:
Φορολογικοί έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη για έσοδα 1,4 δισ. ευρώ
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι βλέπουν οι αναλυτές για το top 10 των εισηγμένων
Magna Grecia: Πώληση με τίμημα – ρεκόρ στην ιστορία της Κέρκυρας για την ονειρική κατοικία (pics)
Ρεύμα: Τι αλλάζει στα μπλε τιμολόγια από τις 17 Ιανουαρίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα