Σοκ και παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.  Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε την ευθύνη σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την «αποκρουστική προβοκάτσια», ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ανεύθυνους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό στη νότια Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένα παρακείμενο πενταώροφο κτίριο εκπαίδευσης, ένα συμβάν που οδήγησε στην καταδίκη της Μόσχας από τη διεθνή κοινότητα μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.

«Ωστόσο χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος Ίγκορ Κονασένκοφ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε πως μια περιπολία της ρωσικής εθνοφρουράς δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.  Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω Facebook, λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του εργοστασίου από τους Ρώσους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε. «Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως ο αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία». Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

Την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε σήμερα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ τις «ανεύθυνες ενέργειες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κλεμάν Μπον: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει σθεναρή στάση καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία εντείνονται, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσων Κλεμάν Μπον, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι συνέπειες της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, αυτόν στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

“Μπορεί να δει κάποιος ότι οι επιθέσεις εντείνονται, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και σοβαρό“, δήλωσε ο Μπον σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της ΕΕ στην Αρλ της νότιας Γαλλίας.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο εκπαίδευσης κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις κατασβέστηκε, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος παρέχει περισσότερο από το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, βίντεο από τον σταθμό, η γνησιότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το Reuters, δείχνει βομβαρδισμούς και καπνό να υψώνεται κοντά σε πενταώροφο κτίριο στο συγκρότημα του πυρηνικού σταθμού.

Τζαστίν Τριντό: Μη αποδεκτές αυτές οι ενέργειες

Την συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό. Η επικοινωνία έγινε όταν ακόμα οι ουκρανικές δυνάμεις πυρόσβεσης δεν είχαν καταφέρει να σβήσουν την φωτιά που είχε προκληθεί στη Ζαπορίζια όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης. Ο Καναδός πολιτικός ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι ρωσικές επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε “μη αποδεκτές”.

Στόλτενμπεργκ: H επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας καταδεικνύει την «απερισκεψία» του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα

H επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας καταδεικνύει την «απερισκεψία» του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα και την ανάγκη τερματισμού του, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των αμάχων», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη «βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της».

Σχετικά με την επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «αυτό καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και τη σημασία του τερματισμού του, καθώς και τη σημασία της απόσυρσης όλων των στρατευμάτων της Ρωσίας και την ανάγκη δέσμευσης σε διπλωματικές προσπάθειες με καλή πίστη».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο και παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία. Τόνισε, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης – το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία – δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία». Ταυτόχρονα, όμως το ΝΑΤΟ πρέπει να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους Συμμάχους του και ως εκ τούτου έχει αυξήσει την παρουσία των δυνάμεών του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να κινητοποιήσουν περισσότερα στρατεύματα, καθώς και το ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς ενισχύουν την παρουσία τους στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

Μπεν Γουάλας: O Πούτιν παίζει με τη φωτιά

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παίζει με τη φωτιά μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία και του ζήτησε να πάψει να στοχοθετεί τέτοιες εγκαταστάσεις.

«Ζητάμε από τον Ρώσο πρόεδρο με τον πιο έντονο τρόπο να σταματήσει εντελώς τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις όπως αυτή, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», επεσήμανε ο Γουάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Δεν είναι απλώς επικίνδυνο για την Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι επικίνδυνο για την Ευρώπη και παίζει με τη φωτιά, είναι πέρα από κάθε λογική και αναγκαιότητα», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Ζελένσκι: Kαλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.

Ενα κτίριο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τυλίχτηκε στις φλόγες στη διάρκεια σφοδρών μαχών, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές, προκαλώντας φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή. Η φωτιά στη συνέχεια κατασβέστηκε.

“Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Επειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσερνόμπιλ”, είπε ο Ζελένσκι ανακαλώντας μνήμες της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως.

“Πρέπει να…βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας”.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια σε ουκρανούς δολιοφθορείς, χαρακτηρίζοντάς την τερατώδη προβοκάτσια.

Οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα έχουν ήδη καταλάβει το ανενεργό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, βορείως του Κιέβου, το οποίο μετά το δυστύχημα εκεί τον Απρίλιο του 1986, μόλυνε με ραδιενεργό νέφος το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τώρα δεν είναι ώρα να σιωπούμε.

“Πρέπει να θυμάστε τον φλεγόμενο γραφίτη που εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη, τα θύματα. Πρέπει να θυμάστε τη λάμψη πάνω από την κατεστραμμένη μονάδα ενέργειας, την επιχείρηση εκκένωσης. Πώς μπορείτε να τα ξεχνάτε αυτά; Και αν δεν τα έχετε ξεχάσει, δεν πρέπει να παραμένετε σιωπηλοί”.

Λουκασένκο: Δεν θα συμμετάσχουμε στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν μετέχουν και δεν θα μετάσχουν στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το λευκορωσικό έδαφος για την πολύπλευρη εισβολή της στην Ουκρανία.

 

Διαβάστε aκόμη: 

Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου εκτοξεύτηκε από την Ενέργεια και τα σιτηρά

Το νέο Apple event είναι γεγονός: Αυτά είναι τα προϊόντα που θα παρουσιάσει ο τεχνολογικός κολοσσός

Μπαίνει στις ράγες από τον όμιλο Κοπελούζο το πρότζεκτ-μαμούθ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου ύψους 3,5 δισ.