Σε θετικό έδαφος, παρέμεινε το ΑΕΠ ευρωζώνης και κατά το β’ τρίμηνο, πλην όμως η επέκταση ήταν περιορισμένου εύρους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ ευρωζώνης και της ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, όσο και κατά το α’ τρίμηνο του έτους, διατηρώντας χαμηλά τις προσδοκίες, καθώς, όπως φαίνεται, δεν χρειάζονται πολλά για να επανέλθει η οικονομία της σε ύφεση.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν ένα πρώτο σημείο αναφοράς για την ΕΚΤ, η οποία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη δυναμική της πίεσης των τιμών παρά στις ανησυχίες για την ανάπτυξη μέχρι στιγμής, η ισορροπία αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να μετατοπιστεί. Στην τελευταία συνεδρίασή της, η ΕΚΤ τόνισε τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, οι αγορές θα παρακολουθούν για λόγους που θα τιμολογήσουν την επίσπευση περικοπών στα επιτόκια. Νωρίτερα, τα στοιχεία για το γαλλικό ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα και συνεχίζουν να δείχνουν μια σταδιακή ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Tο γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το β’ τρίμηνο ρίχνοντας σκιά στην ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στις τρεις επόμενες μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, αποτέλεσμα που προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Αντίθετα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία αναπτύχθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Ιταλία επιβράδυνε μόνο ελαφρώς και παρουσίασε ανάπτυξη 0,2%.
Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα αντιστοιχούν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και υπερβαίνουν τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.
Στην Ισπανία ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 2,9% τον Ιούλιο, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και η πρόοδος είναι αργή. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία για την ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθούν πιο σημαντικά, καθώς μια αύξηση του υφεσιακού κινδύνου, είτε από την ευρωζώνη είτε από τις ΗΠΑ, θα αυξήσει την τάση για περικοπές.
Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων (Bund) ξεκίνησαν την εβδομάδα με πτώση, κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,34%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Ως εκ τούτου η αξία τους που κινείται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις κινήθηκε ανοδικά.
Διαβάστε ακόμη
Ολυμπιακοί Αγώνες: Το κόστος για «Αθήνα 2004» και «Παρίσι 2024» (πίνακες)
Επαγγελματίες και μισθωτοί με δυο δουλειές «εκτοξεύουν» τις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ