Αύξηση της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία δείχνουν μια ευρείας κλίμακας ψύξη στην αγορά εργασίας που είναι πιθανό να δώσουν στην Τράπεζα της Αγγλίας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 4,3% τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, το υψηλότερο από το περασμένο καλοκαίρι, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ενώ η συνολική αύξηση των μισθών παρέμεινε αμετάβλητη, επιβραδύνθηκε στο 5,9% στον ιδιωτικό τομέα – λιγότερο από το 6% που είχε προβλέψει η BOE.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την BOE, η οποία την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια από ένα υψηλό 16 ετών ήδη από τον Ιούνιο – εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν να υποχωρούν. Οι αγορές χρήματος διατήρησαν σε γενικές γραμμές σταθερό το στοίχημα της μείωσης των επιτοκίων, τοποθετώντας 50% πιθανότητα για μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα και τιμολογώντας δύο τέτοιες μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους με μία στις πέντε πιθανότητες για μια τρίτη. Η στερλίνα είχε μικρή μεταβολή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 178.000 το πρώτο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, η μισθωτή απασχόληση με βάση τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μειώθηκε κατά 85.000 τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη μείωση από τον Μάιο του 2020, όταν η Βρετανία βρισκόταν σε αποκλεισμό.
«Η ανακοίνωση σήμερα το πρωί υποστηρίζει προσωρινά μια μείωση τον Ιούνιο, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα στοιχεία που θα πρέπει να αφομοιώσει η MPC πριν χρειαστεί να λάβει αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Τόμας Γουίλαντεκ, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της T. Rowe Price.
Τα στοιχεία είναι τα πρώτα σε μια σειρά δημοσιεύσεων που θα είναι κρίσιμες για τους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της BOE ενόψει της επόμενης συνεδρίασης πολιτικής τους τον Ιούνιο. Η Bailey δήλωσε ότι θα υπήρχε περίπτωση να μειωθούν τα επιτόκια από το 5,25% εάν τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις της.
Ενώ τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε κοντά στον στόχο του 2% τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι πρέπει να κρίνουν αν μπορεί να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Αυτό καθιστά την ένταση των πιέσεων κόστους που δέχονται οι επιχειρήσεις κρίσιμο δείκτη.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ θα ελπίζει σε προεκλογικές μειώσεις των επιτοκίων που θα ανεβάσουν τη διάθεση των καταναλωτών ενόψει των εκλογών που αναμένονται αργότερα φέτος. Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί του βρίσκονται πολύ πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αφού τα οικονομικά των νοικοκυριών υπέστησαν πλήγμα από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τον διψήφιο πληθωρισμό.
Σε δήλωσή του, ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ σημείωσε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν ταχύτερα από τον πληθωρισμό για 10 συνεχόμενους μήνες, γεγονός που, όπως είπε, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχονται οι οικογένειες λόγω του κόστους ζωής.
Η BOE ανέμενε ανεργία 4,3% το πρώτο τρίμηνο, με περαιτέρω αύξηση κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η κεντρική τράπεζα, η οποία ανέμενε αύξηση των μισθών κατά 6%, προβλέπει σημαντική επιβράδυνση από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.
Τα στοιχεία είναι πιθανό να περιπλέκονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 10% τον Απρίλιο, η οποία θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τους μισθούς πιο ψηλά στην εισοδηματική κλίμακα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να εκτιμήσουν την ισχύ της αγοράς εργασίας σε μια εποχή που η ακρίβεια των επίσημων στατιστικών στοιχείων τίθεται υπό αμφισβήτηση. Το ONS προέτρεψε σε προσοχή στην ανάγνωση των στοιχείων του, αφού ανέστειλε προσωρινά την έρευνα εργατικού δυναμικού πέρυσι λόγω της πτώσης των ποσοστών ανταπόκρισης.
«Η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας είναι προάγγελος μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Γιάελ Σέλφιν, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός όσον αφορά τα στοιχεία για τις αμοιβές, καθώς θα παράσχει τα πρώτα στοιχεία για τον αντίκτυπο της αύξησης του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης του Απριλίου».
Ο Σούνακ μπορεί να επισημάνει τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων που δείχνουν ότι η οικονομία έχει βγει από την ύφεση, ο πληθωρισμός μειώνεται απότομα και οι μισθοί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σε πραγματικούς όρους. Ωστόσο, θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι τα νοικοκυριά να ανακτήσουν τις απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια στο βιοτικό επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη
Σε ποιους δήμους και περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες – Δεκτές οι ενστάσεις (πίνακας)
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η πριβέ συζήτηση και τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα
ΛΑΡΚΟ: Τα θολά σημεία και οι παγίδες για την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ