Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο στον κόσμο φέτος παρά τη συνολική πτώση που αποδίδεται κυρίως στα υψηλότερα κόστη για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα το οικονομικό ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια καλούν το Βερολίνο να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές ώστε να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ευρωζώνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης ασκήσει κριτική στη Γερμανία για το ότι κάνει πολύ λίγα για να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας το Βερολίνο για «πολύ κακές» εμπορικές πολιτικές.
Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει απαντήσει ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές του Βερολίνου έχουν ήδη δείξει ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες είναι οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.
Η Μέρκελ επισήμανε επίσης ότι το γερμανικό πλεόνασμα είναι κυρίως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης της προσφοράς και της ζήτησης στις παγκόσμιες αγορές και ότι το Βερολίνο έχει περιορισμένη επιρροή σε άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και οι τιμές ενέργειας.
Το Ifo τόνισε πως εκτιμά ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα παραμείνει το μεγαλύτερο στον κόσμο, στα 285 δισ.. δολάρια έναντι των 190 δισ. δολαρίων της Κίνας και των 170 δισ. δολαρίων της Ιαπωνίας.
Το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να συρρικνωθεί στο 7,9% της συνολικής παραγωγής το 2017 από 8,3% πέρυσι, κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας, σημειώνει το Ifo.
Τα υψηλότερα κόστη σε πετρέλαιο και φ/α ωθούν προς τα πάνω τις γερμανικές εισαγωγές κάτι που έχει πτωτικά αποτελέσματα στο εμπορικό πλεόνασμα.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του Ifo σημαίνουν ότι το Βερολίνο θα παραβιάσει για άλλη μια φορά το συνιστώμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανώτατο όριο του 6%.