search icon

Ευρώπη

Η Βρετανία πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια για τεστ αντισωμάτων – Τα τεστ όμως δεν λειτουργούν

Αντιμετωπίζοντας μια παγκόσμια κρίση με έλλειψη σε πολλές περιπτώσεις των κατάλληλων εργαλείων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, Βρετανοί αξιωματούχοι αγόρασαν εκατομμύρια μη αποδεδειγμένης ποιότητας τεστ από την Κίνα - ένα deal που κατέλυξε σε φιάσκο

Δύο κινεζικές εταιρείες φαίνεται ότι ρίσκαραν αρκετά και τους βγήκε σε καλό, καθώς έλαβαν 20 εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση της Βρετανίας με αντάλλαγμα την παροχή 2 εκατ. τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό. Μέχρι εδώ όλα ακούγονται καλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι ακριβώς..

Η τιμή της συμφωνίας ήταν υψηλή, ενώ η τεχνολογία των συγκεκριμένων τεστ αντισωμάτων δεν είχε αποδειχθεί ότι ήταν αποτελεσματική, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Ταυτόχρονα, τα λεφτά έπρεπε να δοθούν μπροστά, ενώ ο αγοραστής έπρεπε να μεταβεί στην Κίνα για να λάβει το εμπόρευμα.

Παρόλα αυτά, οι βρετανικές αρχές απάντησαν καταφατικά στους όρους της συμφωνίας, με βάση τα λεγόμενα δημοσίου υπαλλήλου που συμμετείχε στο deal. Μάλιστα, η κυβέρνηση, υποσχέθηκε ότι τα τεστ θα ήταν διαθέσιμα στα φαρμακεία σε μόλις δύο εβδομάδες. «Τόσο απλό όσο ένα τεστ εγκυμοσύνης», σχολίασε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Θα είναι ο παράγοντας που θα αλλάξει τα πάντα» είχε δηλώσει σχετικά με τα τεστ.

Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα. Τα τεστ δεν λειτουργούν.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι δεν είναι αρκετά ακριβές το τεστ από ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ μισό εκατομμύριο από τα τεστ βρίσκεται σκονισμένο σε αποθήκες. Άλλα 1,5 εκατομμύρια που αγοράστηκαν σε παρόμοια τιμή από άλλες πηγές δεν έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση είχε παραγγείλει τον minimum αριθμό test που επέτρεπαν οι πωλητές και ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα χρήματα, χωρίς να διευκρινίσει το πώς, μετά το φιάσκο.

Η εύρεση τεστ αντισωμάτων που λειτουργούν κανονικά θεωρείται ένα κρίσιμο στάδιο στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς σε αντίθεση με τις δοκιμές αντιγόνων, οι οποίες καθορίζουν εάν ένα άτομο είναι θετικό ή αρνητικό στον Covid-19, οι δοκιμές αντισωμάτων μπορούν να ανιχνεύσουν εάν ένα άτομο είχε ήδη κορωνοϊό πριν και έκτοτε έχει αναρρώσει.

Τα τεστ λειτουργούν ανιχνεύοντας το αίμα ενός ατόμου για αντισώματα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν και από το σπίτι.

Οι δύο κινεζικές εταιρείες που πούλησαν τα τεστ αντισωμάτων, η AllTest Biotech και η Wondfo Biotech, δήλωσαν ότι τα προϊόντα τους πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, αξιωματούχοι της Υγείας στην Βρετανία εξέτασαν τις προδιαγραφές των τεστ, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε γρήγορα διπλωμάτες στην Κίνα για να διασφαλίσουν την ύπαρξη των εταιρειών και να εξετάσουν τα προϊόντα τους.

Εκπρόσωποι τόσο της AllTest όσο και της Wondfo αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τις τιμές των τεστ.

Στις 25 Μαρτίου εμφανίστηκε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η Sharon Peacock, ανώτερος αξιωματούχος δημόσιας υγείας που επιβλέπει τις μολυσματικές ασθένειες, και κατέθεσε ότι τα τεστ θα απαιτούσαν μόνο ένα τσιμπήμα μέσα στο σπίτι και ότι τα τεστ σύντομα θα ήταν διαθέσιμα με χαμηλό κόστος είτε από τοπικά φαρμακεία είτε από την Amazon.

«Η δοκιμή της αποτελεσματικότητας του τεστ είναι μικρό ζήτημα», διαβεβαίωσε η Peacock το νομοθετικό σώμα. «Περιμένω ότι θα έχει γίνει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας» είχε δηλώσει.

Καθώς λοιπόν ήσυχα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η δοκιμή του τεστ είχε αποδειχθεί στην πραγματικότητα ανεπιτυχής, οι αξιωματούχοι υγείας της Βρετανίας υπερασπίζονται τώρα την αγορά ως συνετή προγραμματισμό και ως πολύτιμη εμπειρία.

Αφού Βρετανοί αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τα ελαττωματικά τεστ, οι δύο κινεζικές εταιρείες κατηγόρησαν τη χώρα για παρανόηση σχετικά με τη χρησιμότητα των δοκιμών.

Η Wondfo είπε στην Global Times, μια κινεζική εφημερίδα, ότι το προϊόν της προοριζόταν ως επικουρικό εργαλείο για ασθενείς που ήταν ήδη θετικοί στον ιό έχοντας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η AllTest δήλωσε στον ιστότοπό της ότι τα τεστ «χρησιμοποιήθηκαν μόνο από επαγγελματίες» και όχι από ασθενείς στο σπίτι.

Το φιάσκο αναμένεται να προκαλέσει αμηχανία στους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κριτική για την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τέλος, υπάρχουν βέβαια αμφιβολίες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι για την ώρα τα τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό εν γένει, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει σχετικά με τον ιό.

Exit mobile version